Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 14 dec 2017

Bubbel met twee gezichten: waarom de waarde van Bitcoin (BTC) blijft stijgen

Bitcoin verbrak de afgelopen weken record na record. Investeerders raken verwend, waarbij stijgingen van een paar procent haast teleurstellend zijn. Is het de beste cryptocoin? Zeker niet, zoals je kunt lezen in ons cryptocurrency-dossier. Hier zetten we de top tien cryptocurrencies voor je op een rijtje. We weten allemaal dat de waarde van Bitcoin (BTC) blijft stijgen, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Bitcoin: oneindige groei?

Daarvoor moet je terug naar de kern. De factoren die de prijs van dit soort digitale valuta beïnvloeden. In dit geval is dat vooral de potentie van het project, de toekomst die zo nabij is dat het haast tastbaar is voor investeerders. Op de korte termijn bestaat die toekomst uit Bitcoin Futures. Hier leggen we je precies uit wat dat zijn, en hoe je zelf kunt verdienen aan die bubbel.

Opeens kunnen gretige investeerders op een vertrouwde wijze hun geld in de digitale munteenheid stoppen. Bovendien maakt het Bitcoin opeens legitiem voor Wall Street. Voorheen (en eigenlijk nog steeds) hangt er een wantrouwig luchtje rondom de cryptocoin. Middels Futures kan Wall Street verdienen aan de coin, zonder daadwerkelijk de munt zelf aan te schaffen.

Bitcoin Futures

Bovendien liggen de verwachtingen (te) hoog. In een wereld waar men verwacht dat Bitcoin meer dan een miljoen waard gaat worden, wordt het als dom gezien om je Bitcoins snel te verkopen. Oftewel, men zet in op de lange termijn. Er stappen dus veel consumenten in, terwijl er weinig uit gaan. Sure, de munt is verschrikkelijk volatiel, maar daardoor kan de groei doorzetten.

De neiging tot paniek is sterk, waarbij men elkaar sust met wat ons betreft het woord van het jaar mag worden: HODL! Oftewel, “Hold on for dear life”. De hele introductie van Futures maakt de markt echter gevoeliger voor manipulatie. Experts voorspellen dat grote partijen eerst Futures gaan kopen, om vervolgens grote partijen Bitcoins te verhandelen, en zo de prijs in hun voordeel te beïnvloeden.

De ontwikkelaars willen de manier waarop we wereldwijd betalen revolutioneren. De huidige groei heeft daar echter weinig meer mee te maken.

Handelspotentie vs daadwerkelijk nut

En dat is het grote gevaar: Bitcoin is ongrijpbaar. Daarmee doelen we vooral op huidige wetgeving en instanties. In de huidige systemen wordt de coin niet echt op een effectieve manier beschermd tegen fraude of marktmanipulatie. Terwijl aan de andere kant Wall Street de coin wel steeds serieuzer neemt. Dat is dus nog niet in balans, en dat gaat zeker nog een jaar duren. In de tussentijd kun je flinke groei, maar ook dips verwachten.

De huidige groei wordt dus vooral gedreven door de handelspotentie: opeens is Bitcoin (BTC) een interessante optie om in te investeren. Dat is echter ook meteen de reden dat men de cryptocoin vaak als een bubbel bestempelt. De munt groeit als handelsobject, niet als een nuttig systeem, een utiliteit.

Investeren in cryptocoins doe je geheel op eigen risico, WANT.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor mogelijke resulterende financiële schade. Meer veelbelovende coins en tips vind je in ons cryptocoins dossier.
Die nuttigheid van Bitcoin als betaalsysteem is op papier veel permanenter. De ontwikkelaars willen de manier waarop we wereldwijd betalen revolutioneren. De huidige groei heeft daar echter weinig meer mee te maken. Men zit erin om te profiteren van de stijgende waarde, niet vanwege de daadwerkelijke potentie van Bitcoin. In die zin hadden ook bloempotten, muismatten of olievaten kunnen zijn.

Bitcoins 12.000 dollar

En als die laag wegvalt, dan heeft Bitcoin een probleem. Want als je puur naar de technische basis kijkt, dan zijn er veel betere cryptocoins, minder beperkte exemplaren. Die hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Geniet voorlopig dus vooral van de groei, maar vergeet niet verder te kijken. De toekomst van cryptocoins heeft allesbehalve een gedoodverfde winnaar.

Reageer op artikel:
Bubbel met twee gezichten: waarom de waarde van Bitcoin (BTC) blijft stijgen
Sluiten