Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 10 jan 2019

Dubbel scenario: Bitcoin moet nog flink gaan dalen om te groeien

Technische analisten geloven er heilig in dat Bitcoin een keerpunt nadert. Een nieuw artikel van Bloomberg suggereert dat Bitcoin “aan de vooravond van een grote stap” zou kunnen staan. Een belangrijke indicator wijst erop dat de munt inderdaad klaar is voor een explosie.

Bitcoin: meer dieptepunten?

De vraag is: welke kant op? Met een lagere volatiliteit en het huidige momentum kan de munt zowel verder kelderen als omhoog springen. Ook Travis Kling, oprichter van vermorgensbeheerder Ikagai, is onzeker. Hij zei het volgende tegen de Amerikaanse publicatie:

“Ik ben zeker bereid van mening te veranderen, maar het aanwezige bewijs doet ons geloven dat we eerst nog meer dieptepunten gaan zien, voor we omhoog gaan.”

Duidelijke taal. Yashu Gola, analist bij CNN, ziet twee duidelijke scenario’s voor zich:

“Het huidige sentiment leidt Bitcoin naar twee mogelijke scenario’s. In het eerste scenario behoudt BTC zijn huidige groei en wordt de rally doorgezet naar nieuwe hoogtepunten. Een ander scenario is een complete reverse, waarin Bitcoin al zijn winst zou inleveren door zijn bearish bias op de lange termijn.”

Bitcoin kan nog ver zakken

En vergis je niet: Bitcoin kan nog heel ver zakken. In 2014-2015 zagen we hetzelfde gebeuren, toen de bodem nog onder de 100 dollar lag. Na sterke groei van een langere periode nam de cryptocurrency toen een duikvlucht. Een vergelijkbaar scenario anno 2019 zou zomaar een echte bodem van 400 dollar op kunnen leveren.

Daarvoor moet er veel verkocht worden, maar dat is eerder ook gebeurd. Aan de andere kant is de markt nu een stuk groter dan toen, met meer coins die serieus meespelen. Ook zijn er meer investeerders. Een daling onder de 1000 dollar zou dus langer duren om voor elkaar te krijgen. Toch is het zeker mogelijk.

Het blijft een speculatief instrument, waarbij de lange termijn telt. Wie enkel op de korte termijn focust, kan voor nare verrassingen komen te staan. Maar goed, de vraag naar Bitcoin blijft hoog, en de volatiliteit speelt de markt minder parten dan voorheen.

Een belangrijk jaar

Naar verluidt wil zelfs de Russische overheid erin investeren, wat weer tot interessante politieke ontwikkelingen kan leiden. Ondertussen blijven de targets je om de oren vliegen, maar 2018 liet zien dat niemand de toekomst weet.

Toch wordt 2019 een zeer belangrijk jaar. Altcoins zitten niet stil, zeker op het vlak van innovatie. Ondertussen staan institutionele investeerders klaar aan de zijlijn, en kan Bitcoin richting een marketcap van 1 biljoen dollar gaan. Of blijven we een jaar doorwinteren in deze lagere regionen? Travis Kling houdt een slag om de arm: “Het wordt eerst slechter, alvorens het beter zal worden.”

Bloomberg

Reageer op artikel:
Dubbel scenario: Bitcoin moet nog flink gaan dalen om te groeien
Sluiten