Spannend! Bitcoin hack, hackers, leugens en ruzies van de week

Tech Robert Kroes 12 feb 2022
Leestijd: 9 minuten

Terwijl wij ons bezig hielden met Bitcoin analyses en koersverwachtingen gebeurde er ook veel op het gebied van Bitcoin cryptocrime. Wij bespreken de Bitfinex hack en zien hoe hoe hackers iemand rijk maakten. Verder zagen we ruzie over verloren BTC en werd de BBC (bijna) slachtoffer van een Bitcoin scam.

Voor de liefhebbers van cryptocrime en spannende verhalen viel er met de Bitcoin genoeg te beleven. Wij zetten de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.

Vragen na transfer Bitfinex hack Bitcoin

In 2016 vond er een enorme hack bij Bitfinex plaats. Hier werd voor miljarden aan Bitcoin gestolen. Eerder deze week meldden wij al dat deze BTC hun schuilplaats verlieten. Deze transactie heeft een koppel uit New York de das omgedaan. Zij werden namelijk kort na de transactie gearresteerd en zijn inmiddels voorgeleid voor de diefstal en het witwassen van miljarden aan Bitcoin. Deze voorgeleiding haalde de wereldpers. Ook in Nederland was er aandacht voor de zaak. Toch zijn er nog veel onbeantwoorde vragen. Daarnaast is het natuurlijk de vraag in hoeverre beleggers iets terugzien van de gevonden miljarden. Wij zetten wat zaken op een rij.

Hebben deze influencers ook de Bitfinex hack gepleegd?

Wie de dagvaarding goed bekijkt ziet dat de twee verdachten wel worden veroordeeld voor diefstal en witwassen van de buit, maar niet voor de hack zelf. We kunnen dus niet stellen dat de hackers gepakt zijn. Tijdens het proces zal moeten blijken of de FBI nu de kaarten nog tegen de borst houdt omdat ze bewijs zoeken of dat er wellicht meer mensen betrokken zijn en anderen de hack gepleegd hebben.

Is de hele Bitfinex BTC buit nu terug gevonden?

Dit antwoord is eenvoudig en luidt ‘neen’. Men verwacht dat de verdachten toegang hebben tot nog zeker $ 330 miljoen aan cryptomunten en daarnaast is er nog een deel van de buit weg. Er werd namelijk in totaal 121.256 BTC buit gemaakt en er is nu 94.000 BTC teruggevonden. Er wordt dus nog driftig gezocht naar 27.256 BTC. Daar is alle reden toe, want Bitfinex looft een beloning van 30% van de waarde uit voor degene(n) die de gestolen crypto terugbezorgt bij Bitfinex.

Geeft de Amerikaanse overheid de gevonden Bitcoins terug?

Deze vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord. Uiteraard claimde Bitfinex direct nadat bekend was dat er 94.000 BTC veilig gesteld was de buit terug. In de praktijk werkt dit niet zo eenvoudig. In beginsel keert de Amerikaanse overheid in beslag genomen geld en goederen uit aan de slachtoffers. Als deze niet achterhaald kunnen worden zal zij de in beslag genomen buit houden. Hier kan ze dan nieuwe operaties mee financieren of de buit verkopen. De eerste vraag is dus wie het slachtoffer is. Is dit Bitfinex (het platform waar de hack plaatsvond) of zijn dit de klanten van de beurs (hun cryptobezit werd immers gestolen). Wij bekijken beide scenario’s.

Voordat we dat doen merken we op dat de overheid natuurlijk ook kosten gemaakt heeft en zal maken voor de inbeslagname, vervolging en (wellicht) gevangenhouding van de daders. Deze zal zij sowieso ergens willen verhalen, dus die kosten worden hoogst waarschijnlijk van de buit afgehaald. Daarna is dus de vraag wie er in aanmerking komt voor betaling. Bitfinex, haar klanten of de Amerikaanse overheid.

Problemen voor Bitfinex met Bitcoin

Als men tot de conclusie komt dat Bitfinex het slachtoffer is en dus recht heeft op terugbetaling speelt er een volgend probleem. Bitfinex is namelijk niet in Amerika maar op de Maagdeneilanden geregistreerd. Daarnaast lopen er wereldwijd een aantal zaken met overheden die Bitfinex verwijten niet conform regels gehandeld te hebben. Ook in Amerika lopen er diverse schandalen.

De kans is dus groot dat als Bitfinex uiteindelijk als rechthebbende wordt aangewezen, het geld in bewaring blijft bij de Amerikaanse overheid zolang de andere zaken lopen. Ook kunnen andere landen beslag op het geld leggen. Immers, als de BTC eenmaal terug zijn op de Maagdeneilanden zal het incasseren van het geld dat op grond van rechtszaken wellicht betaald moet worden lastig worden.

Hebben de gedupeerde beleggers geen recht op de teruggevonden Bitcoins?

De van Bitfinex gestolen cryptomunten waren geen bezit van de beurs, maar van klanten die hun munten op die beurs bewaarden. Daarmee is de vraag of de teruggevonden buit niet terug moet naar de klanten. Ook die vraag blijkt in de praktijk lastiger te beantwoorden dan gedacht.

Zijn de Bitfinex hack gedupeerden schadeloos gesteld?

Toen de hack in 2016 plaatsvond nam 34% van de klanten afscheid en daalde de Bitcoin koers met 20%. Er moest dus actie komen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen. Dat deed Bitfinex voortvarend. De verliezen werden omgerekend naar dollars en iedere klant kreeg de keuze uit een aantal compensatiemogelijkheden. Daarmee zou je kunnen stellen dat de klanten dus geen schade hebben geleden.

Dit is volgens sommigen echter te kort door de bocht. Zij stellen dat Bitfinex eigenlijk te weinig heeft betaald omdat de Bitcoin sinds 2016 natuurlijk gigantisch in waarde is gestegen, terwijl men gecompenseerd is voor de waarde op dat moment. Bovendien was één van de mogelijkheden voor compensatie een voucher die ook de waardestijging zou compenseren als er buit teruggevonden zou worden.

Wie zijn eigenlijk de gedupeerde Bitfinex klanten?

Bovendien speelt er een ander probleem. In 2016 was de Bitcoin een stuk anoniemer dan nu. Mocht de Amerikaanse overheid besluiten geld terug te betalen dan wil zij natuurlijk: a. Zeker weten dat ze aan de juiste personen betaalt en b. zeker weten dat die personen geen (belasting)schulden bij de Amerikaanse overheid hebben.

Bitfinex heeft in die tijd echter geen KYC (know your customer) beleid gevoerd. De gedupeerden zijn dus anoniem. Hiermee is het, zelfs als het geld naar de klanten zou moeten, de vraag hoe men dat regelt. Immers, het simpelweg via Bitfinex terugstorten naar de getroffen wallets geeft geen enkele zekerheid over de bezitter van de wallets.

Heeft de Amerikaanse overheid dan recht op de Bitfinex Bitcoins?

Ook dat is de vraag. De hack heeft niet in Amerika plaatsgevonden en het is bekend waar de Bitcoins gestolen waren. Bovendien kan in verband met de anonimiteit niet zo maar gesteld worden dat Amerikaanse burgers schade hebben geleden.

Gezien het feit dat er miljarden met deze vragen gemoeid zijn wordt het proces tegen de opgepakte verdachten om veel redenen erg interessant. Wij zullen de ontwikkelingen dan ook blijven volgen.

Overigens, als jij benieuwd bent hoeveel de buit nu waard is kan je natuurlijk altijd op de site van Tradeincrypto.com de live BTC prijs en cryptoprijzen analyseren.

Hackers kunnen ook Bitcoin terugbezorgen, maar pas op!

Hiervoor zagen we hoe hackers enorme schade aan kunnen richten. De Amerikaanse Rhona kan echter getuigen dat hackers ook goede dingen met Bitcoin kunnen doen. Zij kocht in 2013 6 Bitcoin voor zo’n $ 80,- per stuk. Hier gaf ze daarna iets van uit, maar in de loop der tijd vergat ze haar investering, totdat ze in 2017 in de media las dat de BTC enorm in waarde was gestegen. Ze ging dus op zoek en vond de gegevens van haar wallet terug, maar…

Die bleken niet compleet en daarmee leek haar BTC voorgoed verdwenen. Dit veranderde toen ze in contact kwam met het bedrijf Crypto Asset Recovery. Zij wisten zich de wallet in te hacken. Er bleek in de wallet nog $ 175.000,- aanwezig. De hackers kregen hun beloning van 20% van de buit en Rhona was ineens schatrijk.

Uiteraard is dit een mooi voorbeeld van een ethisch hacker, maar toch is het samenwerken met hackers bijzonder gevaarlijk. Zo kan een hacker, als hij eenmaal toegang heeft tot jouw wallet doen wat hij wil met de inhoud. Als hij dus niet van goede wil is ben je je geld definitief kwijt.

Daarnaast hanteren criminelen een beruchte oplichtingstruc, de ‘double scam’. Hiermee halen ze eerst (bijvoorbeeld door phishing) jouw wallet leeg. Na enige tijd wordt je dan gebeld door iemand van een ‘opsporingsdienst’. Zij vertellen dat ze een oplichtersbende hebben aangehouden en dat ze in de stukken vonden dat jij slachtoffer was. Zij kunnen jouw bezit dan wel terug claimen door de wallets van de boeven te hacken, maar daar zijn kosten aan verbonden en die moet je even voorschieten. Als je erin tuint ben je helaas 2x opgelicht door dezelfde boeven.

Als jij wilt voorkomen dat je slachtoffer wordt van cryptoboeven is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze 5 tips tegen cryptocrime kunnen wellicht helpen.

Bitcoin ruzie in Israel

Mevrouw Freeman kocht 9 jaar geleden voor $ 3.000,- contant Bitcoin van iemand. Vorig jaar verkocht ze de munten en dat leverde $ 320.000,- winst op. Zij dacht dit geld te stallen bij haar bank, de Hapoalim Bank. De grootste bank van Israël weigerde echter het geld aan te nemen. Hierover ontstond verschil van mening en inmiddels heeft mevrouw Freeman een rechtszaak aangespannen.

De bank is hier niet van geschrokken en verdedigt zich door te stellen dat Freeman niet kan aantonen dat ze de Bitcoin destijds gekocht heeft op de wijze die ze zegt. Ook kan ze niet aantonen dat er met de aan- en verkoop geen sprake is (geweest) van witwassen of terrorisme, dus wil de bank de vingers er niet aan branden. Uiteraard bekijken ook veel banken uit andere landen hoe deze zaak zal aflopen.

BBC trapt bijna in Bitcoin scam

Afgelopen woensdag zou Hanad Hassan zijn opwachting maken in het BBC programma ‘The Crypto Millionaire”.  Zijn verhaal is dan ook bijzonder. Tijdens de lockdown heeft had hij de cryptomunt OrfanoX opgezet voor zo’n EUR 40,-. Naast zijn studie en twee banen zag hij kans om vele investeerders te vinden. Inmiddels had hij meer dan een miljoen dollar verdiend en was hij zowel met zijn studie als zijn banen gestopt.

Toen de BBC het verhaal aankondigde gebeurde er iets onverwachts. Er meldden zich massa’s investeerders met het verhaal dat zowel Hassan als zijn cryptomunt in oktober 2021 verdwenen waren, dat beleggers hun geld kwijt waren en dat zij vermoedden dat zij in een scam waren getrapt. Hierop kon de BBC de uitzending nog net voorkomen. Met een beroep op ‘editorial issues’ konden zij zo nog net een enorme blamage voorkomen.

Uiteraard blijven wij deze ontwikkelingen en de prijzen van Bitcoin en ander crypto ook de komende week volgen. Voor nu fijn weekend!

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen