Robert Kroes
Robert Kroes Tech 24/09/2020

Bitcoin herstelt. Dit moet je weten over verval recordaantal opties

Na een verrassend slecht begin van de week voor Bitcoin en de cryptomarkt verraste de markt vandaag weer. Deze keer in positieve zin, want er trad een krachtig herstel op. Dit is opmerkelijk aangezien er morgen een recordaantal opties vervalt. Wij praten je bij en zetten op een rij wat je moet weten.

Zoals altijd kijken we eerst naar de huidige stand van zaken van de Bitcoin. Hierna vertellen we wat je moet weten over het recordaantal opties dat vandaag vervalt.

Bitcoin toont fors herstel

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin rondom sluitingstijd van de Amerikaanse markt een koers van EUR 9.161,24. Daarmee noteert zij een + van 4,09% ten opzichte van gisteren. De koers in dollars bedraagt op het moment van schrijven $ 10.690,16. Ook de actuele standen van de rest van de cryptomunten laten hoofdzakelijk herstel zien. Klaarblijkelijk hebben beleggers vertrouwen in het verval van een recordaantal opties dat vandaag plaats zal vinden. Wij leggen uit wat er gaat gebeuren en wat dit voor de Bitcoin-koers kan betekenen.

Record aantal Bitcoin opties vervalt

Op de laatste vrijdag van de maand vervallen de maandopties in Bitcoin en andere cryptomunten. Op de laatste vrijdag van het kwartaal, zoals vandaag, vervallen ook de kwartaalopties. Door deze combinatie van factoren en de sterke groei van de Bitcoin in de afgelopen maanden vervalt er vandaag een recordaantal opties. De twee grootste spelers zien een waarde van $ 1,6 miljard (Deberit) respectievelijk $ 282 miljoen (CME Group) als open interest genoteerd staan. In totaal betreft het 88.300 optiecontracten.

Wat betekent het vervallen van optiecontracten?

De optiehandel in Bitcoin draait om een toekomstige prijs van deze cryptomunt. Laten we als voorbeeld een optie tegen eind oktober nemen. Stel voor dat we vandaag een optie voor een maand afsluiten. We denken daarbij dat de Bitcoin veel hoger staat dan de koers van vandaag. We gaan dan op zoek naar een optiecontract waarbij we per eind oktober een Bitcoin mogen kopen tegen de koers van vandaag. Dit noemen we een call-optie ofwel long-optie.

Het kan ook zo zijn dat je op basis van jouw eigen onderzoek denkt dat de koers per eind oktober sterk daalt. Dan ga je op zoek naar een put-optie die jou het recht geeft om een BTC op 1 oktober tegen de koers van vandaag te verkopen. Dit noemen wij ‘short gaan’.

De partij die akkoord gaat zal voor dit recht een premie willen. Jij als koper kan op het moment van verval beslissen of je van jouw optierecht gebruik maakt. Als je dit doet moet je natuurlijk de BTC kopen of verkopen (afhankelijk van of je ‘short’ of ‘ long’ gaat). Dit doe je natuurlijk alleen als dit tegen de koers van eind oktober interessant is. Je mag namelijk als kopende partij beslissen jouw optierecht niet uit te voeren.

Op dat moment moet je uiteraard nog wel de premie op de optie betalen. Je kunt vervolgens kiezen of je de optie laat vervallen of tegen een nieuwe premie wilt verlengen.

Waarom kan het vervallen van Bitcoin opties de koers van BTC beïnvloeden?

De afgelopen maanden reageerde de markt nauwelijks op het vervallen van grote hoeveelheden optiecontracten. Dit komt omdat de opties redelijk in lijn lagen met de feitelijke situatie.

Deze keer is dat door de recente koersdalingen wellicht anders. Er zijn op de beurzen namelijk opvallend veel short-posities ingenomen. Dit betekent dat mensen die short gegaan zijn het recht hebben om Bitcoin tegen een hogere prijs dan de marktwaarde te verkopen. Dit betekent dat, als zij dit willen en het aantal BTC in het contract niet in bezit hebben, zijn die BTC eerst in moeten kopen.

In die gevallen ontstaat er vóór het vervallen van de opties een grotere vraag en zal de koers dus stijgen. Dit zien we dus vandaag ook gebeuren.

De andere kant van de medaille is dat er dus een club mensen is die BTC moet inkopen tegen een hoger bedrag dan dat zij er op de cryptomarkt voor krijgen. Vraag is wat zij met hun dure munten doen. Zullen zij deze direct dumpen om verder verlies te voorkomen? Dan daalt de koers na de expiratie onmiddellijk. Het vervallen van opties leidt dan tot een verkoopgolf die de koers na de expiratie verder naar beneden drukt.

Andersom kunnen veel geëxecuteerde long opties de koers een flinke bullish input geven.

Wat kunnen we vandaag verwachten?

Op basis van het sterke herstel van vandaag en de belangrijkste indicatoren, die je hier kunt vinden, verwacht men een dag met veel beweging in de markt. Drie maanden geleden stond de Bitcoin-koers op $ 9.258,67 en daarmee kunnen de mensen die toen ‘long gegaan’ zijn met hun kwartaalopties een mooi rendement tegemoet zien. Vorige maand noteerde de BTC juist een veel hogere koers ($ 11.350,75) en daarmee knijpen ook investeerders die short gegaan zijn met maandopties morgen de handen dicht. Aangezien er bijzonder veel short opties geschreven zijn is het herstel van vandaag te verklaren. Vraag is of men die winst direct verzilvert of vasthoudt. Een andere vraag is of deze enorme beweging goed is voor de handel in Bitcoin en andere cryptomunten.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: u.today

 

Reageer op artikel:
Bitcoin herstelt. Dit moet je weten over verval recordaantal opties
Sluiten