Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 11 september 2018

Bitcoin en andere crypto op hoogtepunt gekocht? Dan ben je dit nu kwijt

We kennen allemaal het cryptoverhaal van vorig jaar: rond de feestdagen ontplofte de markt. Munten als Bitcoin schoten omhoog. De groei die alleen al sinds januari 2017 werd getoond, was onvoorstelbaar.

Al helemaal vergeleken met andere markten. Sindsdien is de situatie er een stuk grimmiger uit gaan zien. Begin dit jaar klapte de bubbel, met forse dalingen als gevolg. Rode cijfers waar je U tegen zegt.

De complete cryptomarkt heeft maar liefst 65 procent aan waarde ingeleverd. De schade verschilt echter per munt. De ene altcoin komt er bijvoorbeeld beter vanaf dan de andere. CNBC pakte de koersdata erbij en keek naar de schade.

Wat zou er gebeurd zijn als je 1000 dollar had gestoken in de top vijf cryptocurrencies, op het hoogtepunt van de hype? Hoe groot was de klap van dit jaar echt? Spoiler: enorm groot.

Bitcoin

Bitcoin is ‘s werelds grootste cryptocurrency, met afstand. De munt ontving de afgelopen maanden flinke klappen, maar is er beter aan toe dan de concurrentie. De cryptocurrency is dit jaar 54 procent in waarde gedaald, en is op het moment van schrijven rond de 6400 dollar waard.

Daarmee is het hoogtepunt van 16 december ver weg, toen de teller bijna op de 20.000 dollar stond. Als je er toen 1000 dollar in had gestopt, dan had je nu 650 dollar verloren, en hield je nu 350 dollar over.

Bitcoin Ether Ripple groei

Ether

Ether staat op de tweede plek. De munt draait op het Ethereum blockchain, waarop allerlei applicaties gebouwd kunnen worden. Investeerders zagen veel potentie in het project, maar de hype is ook bij Ethereum flink afgenomen.

De cryptocurrency is zeventig procent in waarde gedaald in 2018. Alleen deze week al werd er 15 procent ingeleverd. Als je er 1000 dollar in had gestoken tijdens het hoogtepunt, dan was je nu maar liefst 836 dollar kwijt geraakt.

Bitcoin Ether Ripple groei

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is een zogenaamde fork van het originele Bitcoin. Het project is begonnen door een groep ontwikkelaars, die gefrustreerd waren door een aantal technologische problemen van Bitcoin. Dan hebben ze het met name over de schaalbaarheid. Bitcoin Cash kan bijvoorbeeld veel meer transacties verwerken per seconde.

Als je in december 1000 dollar in Bitcoin Cash had gestoken, dan was je maar liefst 858 dollar lichter geweest in september 2018. Het laat maar weer eens zien hoe groot de klap echt is geweest.

Bitcoin Ether Ripple groei

 

Litecoin

Litecoin was een fantastische investering, als je er op tijd inzat en uit bent gesprongen. De cryptocurrency is maar liefst met 8000 procent in waarde gestegen vorig jaar! Sindsdien is er een hoop schade geleden, ondanks de veelbelovende toekomst van het project.

Als je 1000 dollar in de hoogtijdagen van Litecoin had geïnvesteerd, dan was je nu 833 dollar kwijt geraakt. De munt is nu rond de 50 dollar waard. Ter vergelijking: eind vorig jaar stond de teller op 330 dollar.

Bitcoin Ether Ripple groei

XRP

XRP is een vreemde eend in de bijt. Volgens sommige diehards mag je de munt niet eens een cryptocurrency noemen. Hier lees je waarom. Ripple is er het zwaarst aan toe van alle top-cryptocurrencies. De munt was op zijn hoogtepunt in januari 3.77 dollar waard. Nu is daar nog maar 30 cent aan over.

Als je er 1000 dollar in had gestoken, dan was daar nu nog slechts 80 dollar van overgebleven. Au!

 

Bitcoin Ether Ripple groei

 

 

Reageer op artikel:
Bitcoin en andere crypto op hoogtepunt gekocht? Dan ben je dit nu kwijt
Sluiten