Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 2 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Bitcoin is een bubbel, en dat is fantastisch voor Bitcoin’

Een nieuwe dag, een nieuwe opmerking van een rijke investeerder over Bitcoin. Dit keer is Bill Miller aan de beurt, multi-miljonair en oprichter van beleggingsfonds Miller Value Partners. Meestal houden dat soort invloedrijke investeerders er vrij extreme meningen over cryptocurrency op na. Een groot deel wijst op de bubbel die ontstaat, en beweert dat Bitcoin daarmee ten dode is opgeschreven. Een kleiner deel heeft volop vertrouwen in de technologie.

Bitcoin heeft zijn bubbel nodig

Miller noemt zichzelf een observant, in plaats van een evangelist. Ook hij wijst op de massale verkoop van Bitcoin die de afgelopen maanden ontstond, met als gevolg een kelderende koerswaarde. Die extreme volatiliteit en de jacht naar winst op de korte termijn levert een bubbel van jewelste op. Volgens de multi-miljonair is dat echter geen slecht iets. Sterker nog, volgens hem is die bubbel nodig om Bitcoin te doen slagen. That’s a first. Investeerders hoeven zich geen zorgen te maken, aldus de Amerikaan.

Bill Miller Bitcoin bubbel;

Hij vergelijkt Bitcoin met andere grote uitvindingen uit de geschiedenis: “Wat ik geobserveerd heb met Bitcoin, is dat het een klassiek pad van disruptive innovatie volgt. Zoals we ook hebben gezien bij de eerste drukkerij, elektriciteit, radio in de jaren twintig, biotechnologie en het internet.”

Een groot deel van Wall Street voorspelt dus een cryptobubbel, die groter zal zijn dan die van Nasdaq in 2000. Sterker nog, sommigen beweren zelfs dat Bitcoin onder de 1000 dollar zal gaan zakken. Volgens Miller heeft de markt echter deze bubbel nodig, om uit te vinden of het idee van deze technologie echt geadapteerd kan worden.

Geen handelsobject?

“Bubbels zijn nodig om kapitaal in de markt te brengen, om uit te vinden of deze technologie stand houdt,” aldus de beroemde investeerder. Het is een analyse die je vaker voorbij ziet komen als het om innovatie gaat. Veel consumenten investeren nu puur in een handelsobject, om winst te maken. Of Bitcoin daadwerkelijk nut heeft als technologie, maakt ze weinig uit. En gelijk hebben ze. Tegelijkertijd bestaat de koerswaarde van de munt daardoor uit een lege hype.

Bitcoin

Zo kan Bitcoin wel overleven, maar als handelsobject. Zoals goud. Niet als technologie met toepassingen, voordelen en nadelen. Wanneer de bubbel knapt, valt de lege hype weg. Dan krijgt de beste technologie een kans om zich te bewijzen. Dan keren we terug naar de basis, waar het om draait. En Miller zelf? Die liet in 2014 weten dat 1 procent van zijn vermogen in Bitcoin zit. Gezien de groei sindsdien, heeft hij daar dus flink aan verdiend. Gaat de bubbel echt knappen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om erachter te komen.

Check ook deze interessante quotes over Bitcoin van andere invloedrijke spelers in techland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Bitcoin is een bubbel, en dat is fantastisch voor Bitcoin’
Sluiten