Jan de Raab
Jan de Raab Tech 3 okt 2018

De volgende Bitcoin: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things

IOTA is een cryptocurrency ontworpen voor het “Internet-of-Things”. In simpele terminologie: het richt zich op de ontwikkeling van toepassingen voor dagelijks gebruik van het internet. Denk bijvoorbeeld aan domatica, of home automation.

Maar voordat we ingaan op de vraag waarom het Internet of Things IOTA nodig heeft, is het zinvol om te kijken naar wat IOTA kan bieden aan de bestaande cryptocurrency-scène. IOTA heeft 4 enorme voordelen ten opzichte van Blockchain cryptocurrencies:

 • Schaalbaarheid
 • Gedecentraliseerd
 • Modulaire opbouw
 • Lage fees

Hoe wordt dit bereikt?

De technologische doorbraak die dit mogelijk maakt, is The Tangle. In tegenstelling tot Bitcoin (die een blockchain-architectuur gebruikt voor het onderhouden van zijn grootboek), gebruikt IOTA de ‘Tangle’, een Gerichte Acyclische Grafiek, bekend als een DAG. Samenvattend lost de Tangle zowel de schaalbaarheid als de transactiekosten op waarmee Bitcoin te maken heeft (net als de meeste andere cryptocurrencies).

Dit wordt gerealiseerd door van de verzender in een transactie te verlangen dat hij een soort bewijs van werk (proof of work) uitvoert dat twee transacties goedkeurt. Zo zijn de handeling van het maken van een transactie en het valideren van transacties gekoppeld. Hierdoor worden toegewijde miners verwijderd en wordt het systeem volledig gedecenteraliseerd. Degenen die transacties uitvoeren (de gebruikers van het systeem) zijn de enige factoren die het systeem kunnen beïnvloeden (terwijl bitcoin-miners het systeem niet ‘gebruiken’, maar gewoon in staat stellen dit te bedienen).

Netwerktransactiesnelheid

Het opmerkelijke resultaat is dat de netwerktransactiesnelheid bij IOTA toeneemt naarmate het aantal gebruikers toeneemt (in tegenstelling tot de transactietijd van de blockchain bij Bitcoin die trager wordt bij een toename van het aantal actieve gebruikers). Het elimineert ook de noodzaak voor gebruikers om miners te betalen voor produceren van nieuwe munten (omdat ze het zelf doen). Er is dus geen Fee om een ​​transactie af te ronden.

De toekomst

Hoewel het IoT (Internet of Things) meer sciencefiction is dan moderne realiteit, zal dat naar verwachting in de nabije toekomst veranderen.

In het afgelopen jaar steeg het aantal apparaten met een internetverbinding met 31 procent tot een totaal van ongeveer 8,4 miljard apparaten. Er wordt voorspeld dat dit aantal in 2020 omhoogschiet naar 30 miljard apparaten en dat de totale marktwaarde van dergelijke apparaten 7,1 biljoen dollar zal bereiken.

IOTA heeft een aantal grote beloften gedaan over hoe zij van plan zijn een voortrekkersrol op zich te nemen, de waarheid is dat de technologie nog relatief nieuw en onbewezen is. Als zodanig heeft IOTA veel kritiek gekregen van zowel technologie- en veiligheidsexperts als de blockchain-gemeenschap in het algemeen.

IOTA Nadelen

 • Niet-bewezen technologie

Verschillende cryptografiespecialisten hebben hun bezorgdheid geuit over de stabiliteit en beveiliging van IOTA als platform. Het gebruik van zoveel onbewezen technologieën in één keer opent zeker de mogelijkheid van onvoorziene beveiligingsproblemen.

 • Meer gecentraliseerd in eerste instantie

Reguliere blockchain-netwerken worden kwetsbaar als een partij 51% van de rekenkracht op het netwerk heeft. Als dit gebeurt, kan het mogelijk zijn dat de controlerende entiteit valse transacties verifieert en gegevens in hun voordeel vervalst en verwerkt.

Kwetsbaar

IOTA is daarentegen kwetsbaar als slechts 34% van het netwerk door één enkele entiteit wordt bestuurd. Deze kwetsbaarheid zou theoretisch zeer moeilijk zijn om van te profiteren, zodra het netwerk zich schaart tot een IoT dat bestaat uit miljoenen of miljarden apparaten, maar tot die tijd is de coördinator vereist. IOTA is echter van plan om de coördinator te verwijderen nadat het netwerk voldoende is geschaald.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
Sluiten