Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 aug 2018

Bitcoin klapt en levert 9 miljard dollar in na slecht nieuws

En toen kwam de klap alsnog: Bitcoin is de afgelopen 24 uur rap in waarde gedaald, waarbij zeventig procent van de recente groei is ingeleverd. Zijn we weer terug bij af, of is dit dan toch de bodem die men voorspelde, waarop een explosie gaat volgen?

Bitcoin klapt na uitstel SEC

De rode cijfers van de afgelopen uren komen niet vanuit het niets. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een belangrijke beslissing uitgesteld, die een grote impact op de cryptomarkt zou gaan hebben.

De commissie moet een besluit nemen rondom een verzoek voor een beursgenoteerd Bitcoin-fonds, een exchange-traded fund (ETF). Een goedkeuring van een dergelijk voorstel zou een doorbraak betekenen voor Bitcoin, een grote stap richting legitimering.

Het uitstel, niet eens een weigering dus, had onmiddellijk effect. De cryptocurrency leverde binnen 24 uur acht procent in. Op het moment van schrijven schommelt Bitcoin rond de 6500 dollar. Pijnlijk, want slechts anderhalve week geleden stond de teller nog op 8500 dollar.

Bitcoin

Toen leek het eindelijk een solide basis voor verdere groei te zijn. Niet dus. De munt heeft de afgelopen dag 9 miljard dollar aan marktwaarde in rook op zien gaan. De aanvraag voor het nieuwe financiële product werd eerder dit jaar gedaan door investeringsbedrijf VanEck en betalingsverwerker Solid X.

Doorbraak financieel product

Een ETF is een financieel product dat de prijs van een asset bijhoudt, en op een beurs wordt genoteerd. Daardoor kunnen investeerders erin investeren, zonder daadwerkelijk het onderliggende asset te hoeven kopen. Bitcoin dus. Hierbij zouden zogenaamde futures geen rol hoeven spelen.

Dat zou Bitcoin een stuk toegankelijker maken voor institutionele investeerders. Voor hen is het handelen op een gerenommeerde en betrouwbare beurs immers veiliger dan het kopen van Bitcoin op een gloednieuwe crypto-exchange. Goedkeuring van de SEC zou Bitcoin naar de veilige plek brengen waar investeerders ook in andere assets handelen.

Oftewel, daarmee zou een degelijke basis gevormd worden voor de toekomst van de digitale munt. Een toekomst die nu dus alsnog wordt uitgesteld. Overigens valt het uitstel mee: op 30 september komt alsnog uitsluitsel.

Toch is de teleurstelling groot, zoals je ook in de cijfers ziet. Het marktaandeel van Bitcoin is juist op zijn hoogst sinds begin dit jaar, en bijna op het niveau van eind december, toen Bitcoin records vestigde met zijn koerswaarde. De interesse vanuit de markt lijkt dus alleen maar groter te worden.

Voor momentum en verdere groei is echter meer volume nodig. Daarin had de goedkeuring van de SEC een grote rol kunnen spelen. Overigens zijn er meerdere aanvragen voor vergelijkbare financiële producten, die allemaal Bitcoin naar grote hoogtes zouden kunnen stuwen. Vooralsnog lopen ze echter allemaal tegen een muur op: de goedkeuring die nodig is.

 

Reageer op artikel:
Bitcoin klapt en levert 9 miljard dollar in na slecht nieuws
Sluiten