Robert Kroes
Robert Kroes Tech 28 okt 2020

Bitcoin update: koers duikelt, pas op de plaats of trendbreuk?

Ook vandaag bekijken we de koers van de Bitcoin bij het sluiten van de Europese markten. Daar zien we helaas een onverwachte, negatieve ontwikkeling. Wij kijken wat er aan de hand is en wat de gevolgen voor de Bitcoin koers zijn.

We beginnen met een blik op de Bitcoin en cryptomarkt na het sluiten van de financiële markten. Deze is onverwacht mistroostig.

Bitcoin duikelt, cryptomarkt volgt als verwacht

De actuele stand van de koers van de Bitcoin staat in schril contrast met de situatie die we gisteren op de borden zagen na het sluiten van de Europese markt. De koers van de Bitcoin bedraagt namelijk op het moment van schrijven EUR 11.228,95 ($ 13.194,89) en dat is 3,63% lager dan gisteren. Uiteraard is de grote vraag hoe dit komt. Overigens zien we in het live overzicht van Tradeincrypto.com dat de de cryptomarkt de grootste cryptomunt volgt en over het algemeen in mineur is. Bitcoin Cash (BCH) is daarbij de uitzondering die de regel bevestigt.

Hoe komt het dat de Bitcoin zo snel daalt?

Zoals altijd zijn er legio ‘insiders’ op zoek naar verklaringen. In de analyses zijn de volgende drie oorzaken voor de Bitcoin koersdaling het vaakst genoemd:

  • Een oververhitte Bitcoin (BTC);
  • koudwatervrees;
  • de teruglopende inflatie en correlatie met de goudkoers.

Allereerst steeg de Bitcoin (BTC) de afgelopen dagen erg hard. Hierdoor groeide de koers snel en misschien te snel. Een correctie tijdens die groeifase is daarmee tamelijk normaal.

Verder heeft de markt last van koudwatervrees. Rond $ 13.900,-/$ 14.000,- ligt de laatste grote weerstand op weg naar recordkoersen. Ook ligt hier de top van een weerstandsregio die al sinds de recordrally van 2017 de groei van de Bitcoin blokkeert. Zoals we tijdens de lunch zagen kwam de koers daar dicht in de buurt. Het is inmiddels een terugkerend patroon dat de BTC eerst een paar keer een grens test voordat investeerders er overheen durven te gaan.

De laatste factor is de correlatie met de goudprijs. Deze daalt eveneens sinds vanmiddag. De oorzaak daarvan is de minder hard stijgende inflatie in Amerika.

Heeft deze koersdaling gevolgen voor langere termijn?

De vraag is natuurlijk of deze correctie een storm in een glas water is of leidt tot een diepere correctie. Er zijn redenen om aan te nemen dat deze correctie een normale pas op de plaats is in een bull-rally. Allereerst zagen we vanmiddag dat de factoren achter de bull-run voornamelijk duurzaam zijn en dus ook in de toekomst een positieve impact op de koers houden. Daarbij zijn de nu genoemde factoren duidelijk niet structureel. Immers, de inflatie op korte termijn valt tegen, maar op lange termijn zal deze zich conform beleid moeten ontwikkelen.

Daarbij is de koersdaling in percentage wel opmerkelijk, maar in geld zijn we binnen de waarden die we sinds het begin van de week noteerden. Hiermee is de correctie in absolute zin niet opmerkelijk. Tot slot zien we dat er geen massale exodus naar stable coins plaatsvindt. Hiermee lijkt de markt het hoofd koel te houden. Wij blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin update: koers duikelt, pas op de plaats of trendbreuk?
Sluiten