Robert Kroes
Robert Kroes Tech 10 nov 2020

Bitcoin lunch: lessen van een Nederlandse stable coin uit 1609

Het is weer tijd voor de (ietwat late) Bitcoin lunch. Uiteraard kijken we naar de stand van zaken voor de Bitcoin en cryptomarkt. Ook bekijken we een bijzondere, bijna vergeten Nederlandse stable coin uit 1609. Wat kunnen we daarvan leren nu Centrale Banken de digitale Euro overwegen?

Zoals gebruikelijk bekijken we eerst de stand van zaken voor de Bitcoin en cryptomarkt.

Bitcoin daalt, cryptomarkt geeft wisselend beeld

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een koers van EUR 12.980,83 ($ 15.285,74) en dat is 2,37% lager dan tijdens de lunch van gisteren, toen de koers nog in de lift zat. Uit het overzicht van de live cryptokoersen van TradeinCrypto.com blijkt dat de cryptomarkt vandaag een verdeeld beeld laat zien. Sommige cryptomunten verliezen (en zwaarder dan de Bitcoin) terwijl andere cryptomunten een winst noteren. De live koersen kan je uiteraard op elk moment bekijken.

Nu de Europese Centrale Bank een digitale Euro overweegt viel ons oog op een interessant onderzoek naar een wel erg vroege stable coin.

Een Nederlandse stable coin uit 1609?

De onderzoekers richten hun vizier op de Bank van Amsterdam, die in 1609 werd opgericht. De bank bedacht een systeem waar geld op de rekening courant werd afgedekt door activa zoals goud en zilver. De voorraad cash werd passief beheerd door in- en uitstroom van die activa. In de loop van hun bestaan lieten zij de dekkingsgraad vieren. Er werden rekening-courantkredieten uitgegeven.

Daarnaast ging de BvA fungeren als een centrale bank. Hierdoor werden de verplichtingen groter dan de dekking die achterliggende zekerheden boden. Toen er eind 18de eeuw een financiële crisis uitbrak doordat men de eerste industriële revolutie te laat volgde ging het mis en de bank ging ten onder.

Lessen voor de stable coin als cryptomunt

Op basis van het uitgebreide onderzoek trekken de onderzoekers twee lessen voor de digitale stable currency als deze duurzaam succesvol moet worden. Als eerste stelt men dat een ‘starre stable coin’ niet geschikt is als basis voor een monetair systeem. Daarnaast is het, als men als Centrale Bank goed wil functioneren met stable coins, van belang dat de overheden dit (fiscaal) ondersteunen en dat men de budgettaire bandbreedtes strak naleeft.

Het hele onderzoek kun je hier lezen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin lunch: lessen van een Nederlandse stable coin uit 1609
Sluiten