Robert Kroes
Robert Kroes Tech 1 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Stuwt de Bitcoin halving de prijs op naar $ 55.000,-?

De koers van de Bitcoin is voor iedere crypto-investeerder elke dag weer een dankbaar onderwerp van gesprek. Soms lijkt het net het weerbericht of het voetbal, iedereen heeft er verstand van en niemand weet het goed te voorspellen. Waar we gisteren nog zagen dat de statistieken funest zijn voor een koersstijging van de Bitcoin zien we vandaag weer analisten die verwachten dat we eind volgend jaar de $ 55.000,- aantikken. Volgens steeds meer analisten gaat de Bitcoin-halving hier een rol in spelen. Wij leggen uit wat Bitcoin-halving is, waarom dit tot koersstijgingen zou moeten leiden en waarom wij daaraan twijfelen.

Wat is Bitcoin halving?

Wees gerust, er is geen Centrale Bitcoin Bank onderweg om jouw bezit te halveren. Bitcoin halving gaat over de beloning die miners krijgen wanneer zij een block Bitcoin-transacties op de Blockchain goedkeuren. Wanneer een miner op dit moment als eerste de wiskundige formule berekent om een blok op de Blockchain te valideren ontvangt 12,5 Bitcoin als beloning. Iedere vier jaar halveert deze beloning. Deze techniek, halving, is door Sathoshi Nakamoto bewust ingevoerd om de schaarste van de cryptomunt te bevorderen. De gedachte hierbij is dat meer schaarste tot hogere prijzen leidt.

Wat zijn de koerseffecten van Bitcoin halving?

De Bitcoin bestaat sinds 2008. Aangezien de halving iedere vier jaar plaats vindt zijn er dus twee eerdere halvings geweest, in 2012 en 2016. Beide keren steeg de koers van de Bitcoin. We zetten de resultaten op een rij:

Koersstijgingen voor en na Bitcoin halving in 2012 en 2016.
Koersstijgingen voor en na Bitcoin halving in 2012 en 2016.

Zoals je in deze grafiek kunt zien zie je na de halvings van 2012 en 2016 (de twee groene verticale lijnen) een vergelijkbaar patroon. Na een flinke koersdaling vervlakt de koers tot ongeveer een jaar voor de halving. Vervolgens reageert de koers na een gewenningsperiode na de halving met een nieuw hoogste punt, waarna daling en vervlakking volgen. Zoals je ziet lijkt de Bitcoin nu weer een vergelijkbaar patroon in te zetten.

Wat verwachten analisten?

De volgende mining halving vindt plaats bij block 630.000. Op dit moment ligt de gemiddelde tijd voor verwerking van een Block op iets minder dan 10 minuten. Op internet zijn dan ook diverse aftelklokken te zien. Volgens de berekeningen zal het halving block op 20 mei 2020 worden gedolven. Wanneer we bovenstaande grafiek doortrekken (zoals veel analisten doen) zal de koers ongeveer een jaar voorafgaand aan de halving gaan stijgen om daarna, 1,5 jaar na de halving, een nieuwe hoogste koers te noteren. Volgens berekeningen van de groeicurve van eerdere stijgingen zou dit nieuwe koersplafond $ 55.000,- kunnen zijn.

Is het zeker dat de volgende Bitcoin halving voor koersstijging zorgt?

Hoewel de analisten erg overtuigend kunnen zijn, zien wij ruimte voor kritische kanttekeningen. Allereerst is een ‘historie’ van 2 blokken data volgens velen niet genoeg om over een patroon te spreken. Daarnaast waren de marktomstandigheden tijdens de vorige twee halvings heel anders dan de huidige situatie. Al was het maar omdat er nu veel meer cryptomunten zijn dan in 2012 en 2016. Daarbij heeft de halvering van het rendement ook gevolgen voor de miners. Zij zullen immers een hogere koers per munt nodig hebben.

Complicatie hierbij is dat de markt zich niet veel lijkt aan te trekken van de kostprijs van mining. Volgens berekeningen van mei 2018 liggen de kosten voor het minen van 1 Bitcoin op ongeveer $ 8.000,-. Dat niveau heeft de koers van de Bitcoin al sinds juli 2018 niet meer gehaald. Voorlopig duiden de cijfers ook niet op sterke koersstijgingen en liggen de experts die een gematigde groei voorspellen beduidend beter op koers.

Uiteraard blijven wij je over de gang van zaken informeren.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Stuwt de Bitcoin halving de prijs op naar $ 55.000,-?
Sluiten