Hoe werkt de Bitcoin aan structurele koersstijging?

Als je in Bitcoin investeert is het natuurlijk belangrijk dat je de koersen kunt inschatten. Net zoals in elke markt is de wet van vraag en aanbod daarbij van belang. Om de prijs structureel te laten stijgen kun je dus zowel aan de aanbodzijde als aan de vraagzijde sturen. Wij analyseren hoe de Bitcoin werkt aan structurele koersstijging. Zaken als als koersmanipulatie laten we daarbij uiteraard buiten beschouwing.

Aanbod van Bitcoin beperken

Wanneer we de wet van vraag en aanbod erbij pakken is het beperken van aanbod een eerste optie. Hier zullen we dit jaar een belangrijke stap in zien als de halving een feit wordt. Hierdoor krijgen miners een lagere beloning voor het minen van Bitcoin. Hoe snel het aanbod beperkt zien we snel. Inmiddels is ruim 18 miljoen van de 21 miljoen beschikbare BTC gemined. Waar dit in tien jaar gebeurde duurt het nog zo’n 100 jaar voordat de laatste BTC gemined zal zijn. De schaarste neemt dus snel toe.

De vraag naar Bitcoin vergroten

Om de vraag naar Bitcoin te vergroten is het belangrijk dat meer partijen interesse en vertrouwen hebben en houden in de BTC. Wanneer je daarmee acceptatie door de massa wil bevorderen zijn de volgende factoren van belang:

Transactiesnelheid

De transactiesnelheid van de Bitcoin loopt nu regelmatig op tot 10 minuten. Dit is veel te langzaam voor een Bitcoin-betaaltransactie. Zeker wanneer de bekende en vertrouwde pin-transactie veel sneller is. Bitcoin erkent schaalproblemen te hebben, maar werkt aan het lightning-netwerk om deze op te lossen.

Verhoging aantal transacties per seconde

In het verlengde van de transactiesnelheid ligt het aantal transacties dat per seconde kan worden afgewikkeld. Waar een creditcardbedrijf als Visa-card 24.000 per seconde. Daar steekt het aantal van 8 voor de Bitcoin zeer schril bij af. Ook hier moet het Lightningnetwerk uitkomst bieden.

Stabilisatie van de Bitcoin-koers

Hoewel rendementen van soms tientallen procenten per dag erg aantrekkelijk lijken heeft deze medaille ook een keerzijde. Door de fluctuerende prijzen kan je, als je betaalt met Bitcoin, zomaar 10 % meer in Euro’s betalen dan dat je gisteren betaalde. Voor de ontvangende partij geldt dit andersom. Om dit valutarisico uit de markt te dringen kun je niet alleen speculeren op het verleden, waarbij blijkt dat de Bitcoin-koers op lange termijn stijgt of op prognoses die hetzelfde impliceren. Dit lijkt echter een kwestie van tijd. Zodra de markt volwassen wordt is er minder ruimte voor ‘schijnbewegingen’ die de koers laten jojo-en.

Al met al kunnen we concluderen dat de Bitcoin dus goed op weg, maar zeker nog niet volwassen is.

 

Reageer op artikel:
Hoe werkt de Bitcoin aan structurele koersstijging?
Sluiten