Robert Kroes
Robert Kroes Tech 3 nov 2020

Bitcoin lunch: Koers stijgt ondanks bear signalen en onrust

Terwijl de handelaren op de Europese Financiële markten van hun lunch genieten kijken wij naar de koersontwikkeling voor de Bitcoin en andere cryptomunten. Hier zien we een opvallende tegenstrijdigheid. Ondanks bear-signalen is de markt positief. Wij zetten de zaken op een rij.

Zoals gebruikelijk beginnen we deze Bitcoin lunch-update met een overzicht van de stand van zaken op de cryptomarkt.

Bitcoin lunchoverzicht: BTC stijgt, cryptomarkt geeft gemend beeld

Tijdens de Bitcoin update van gisteren zagen we dat de koers van de Bitcoin daalde, maar vanochtend herstelde het sentiment. Op het moment van schrijven bedraagt de koers EUR 11.576,28 ($ 13.593,89) en daarmee boekt de grootste cryptomunt een winst van 0,41% ten opzichte van gisteren. Uit het overzicht met live cryptokoersen van Tradeincrypto.com blijkt dat de BTC daarmee een uitzondering op de regel is, want de meeste cryptomunten noteren behoorlijke verliezen. Dit is om meerdere redenen opmerkelijk. Ook voor de Bitcoin zijn er namelijk redenen om een koersdaling te verwachten.

Bitcoin mining difficulty daalt sterk

Wanneer meer miners interesse krijgen in het minen van Bitcoin past men de moeilijkheidsgraad van de validatie-opgave aan zodat de blocktijd (10 minuten) in tact blijft. De transactiefees worden dan ook lager. Andersom geldt dat men de zogenoemde ‘mining difficulty’ naar beneden aanpast als de interesse van miners om BTC te minen daalt. Deze dalingen en stijgingen worden periodiek (na 2016 blokken) uitgevoerd.

Vanochtend voerde het netwerk de grootste aanpassing naar beneden uit sinds 2011. De moeilijkheidsgraad werd automatisch met liefst 16% verlaagd. Dit was de op één na grootste verlaging ooit. De grootste verlaging vond eind oktober 2011 plaats en bedroeg toen 18%. Normaal gesproken stijgt de mining difficulty weer, maar nu lijken miners niet te happen. De verwachting voor de volgende aanpassing is weer een min van 16%. Dit leidde eerder tot ongerustheid en koersdaling, maar dat blijkt nu niet het geval. De verklaring kan mogelijk liggen in het stoppen van de seizoensminers nu het regenseizoen in China ten einde is. Veel miners minen alleen tijdens dit seizoen omdat het dan kouder is en de stroomkosten lager zijn.

Altcoins dalen door problemen bij Huobi

Een andere factor die voor dalende koersen kan zorgen is onrust op grote cryptobeurzen. Nu blijkt dat Huobi en OKEx volgens geruchten problemen hebben met de Chinese autoriteiten en de COO Robin Zhu Jiawei gearresteerd zou zijn vloeit er veel kapitaal weg van de beurzen. De kapitaalvlucht is nog gaande, maar tot nu toe verloor de beurs al $ 350 miljoen. Huobi geeft ondertussen aan dat er niets aan de hand zou zijn en dat de beurs gewoon actief blijft. De rapporten dat er wel sprake is van problemen en arrestatie van de COO volgen elkaar echter snel op. Toch leidt de Bitcoin niet onder deze ontwikkeling die veel investeerders angst inboet. Dit heeft naar verwachting alles te maken met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hier komen we tijdens onze Bitcoin-break van vanavond uitgebreid op terug.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

 

Reageer op artikel:
Bitcoin lunch: Koers stijgt ondanks bear signalen en onrust
Sluiten