Bitcoin: vandaag is erop of eronder volgens deze indicator

Waar Bitcoin investeerders normaal gesproken bij een technische analyse reageren op marktontwikkelingen uit het verleden is er vandaag een andere situatie. Door een belangrijke indicator te volgen kan men vooraf de koersgevolgen inschatten. Deze indicator is de verhouding tussen ‘long’ en ‘short’ posities op de Bitcoin koers. Wij zetten de zaken op een rij en leggen uit wat je kunt verwachten.

Wat is Bitcoin ‘short’ en ‘long’?

Als we over ‘short’ en ‘long’ praten hebben we het over de optiehandel in Bitcoin. Bij een ‘long’ positie verwachten handelaren dat de koers gaat stijgen en bij een ‘short’ positie verwachten zij juist een koersdaling. We zagen al eerder dat Bitcoin-opties de koers voorspelbaar kunnen maken. Nu zien we, als de we de verhouding van de ‘short’ en ‘long’ posities bekijken dat er een breekpunt ontstaat. Ook zien we in dezelfde grafiek dat we kunnen verwachten dat dit breekpunt in de loop van 13 januari gehaald zal worden. Daarmee was de analyse van vrijdag iets te vroeg in tijd voorzien. Laten we de grafiek eerst bekijken.

bitcoin optie verhouding short long breekpunt
De verhouding short-long in Bitcoin opties Bron: Tradingview.com

Wat leert de grafiek ons?

In de grafiek zien we een aantal factoren. Aan de rechter kant zien we de verhouding in short- en long posities. Daarnaast zien we een grote driehoek die aan beide zijden omhoog loopt (en een stijgende koers indiceert). Deze driehoek is weergegeven in 2 gele lijnen. We zien ook dat de long en short posities binnen die driehoek bewegen. De groene ‘kaarsen’ tonen een stijgend aantal long-opties en de rode kaarsen de short-opties. In de driehoek zien we ook een andere gele lijn. Deze stelt de verhouding Bitcoin-USD voor. Zoals we zien loopt de koers van de Bitcoin (de groene lijn langs de ‘kaarsen’) langzaam tegen de grenzen van beide gele lijnen aan. Dit betekent dat het beslismoment nadert en wel binnen 24 uur.

Bitcoin bulls of beren?

Zoals we zien steeg de koers van de Bitcoin dit weekend licht. Toch is dit geen krachtig bulls-signaal aangezien de koers tegen de ondergrenzen van de gele lijnen aanloopt. Er zijn twee mogelijkheden. Of er volgt een krachtig herstel en de koers zet door naar boven (waarbij een koersdoel van $ 9.000,- kan volgen). De andere optie is dat de koers uit de gele driehoek breekt en de short-posities dan de overhand krijgen. In dat geval is er sprake van een negatieve trendbreuk en is de verwachting dat veel long-posities geliquideerd zullen worden, waardoor de koers onder druk komt te staan. Een forse koersdaling is dan te verwachten. We schatten vrijdag al in hoe dat eventueel kan verlopen.

Kortom, door goed op de live koersen te letten kan je vandaag met een voorziene blik handelen. Begin dus tijdig met jouw eigen onderzoek.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: Cryptodaily.co.uk

Reageer op artikel:
Bitcoin: vandaag is erop of eronder volgens deze indicator
Sluiten