Robert Kroes
Robert Kroes Tech 27 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Koersstijging Bitcoin zorgelijker dan gedacht

De Bitcoin is sinds gisteravond weer aan een nieuwe rally bezig. Dit, in combinatie met de aankondiging van Tron-oprichter Justin Sun dat er ‘something amazing and huge’ onthuld wordt, zorgde ervoor dat ook de Altcoins in juichstemming raakten. Toch lijkt deze ontwikkeling een punt van zorg. Wij zetten de mogelijke oorzaak voor de koersstijging van de Bitcoin op een rij, bekijken de marktontwikkelingen en leggen uit waarom dit een punt van zorg kan zijn.

Wat veroorzaakte de koersstijging van de Bitcoin?

Zoals vaker is er niet direct een aanleiding te noemen waarom de Bitcoin ineens omhoog sprong. De analisten wezen er vorige week al op dat koersstijgingen mogelijk waren en dat er ruimte was richting $ 10.000,-. Het moment lijkt echter volslagen willekeurig. Wel zien we een bijzondere ontwikkeling. Er waren namelijk in zeer korte tijd 9 transacties van grote spelers (zogenaamde whales), die de cryptomarkt opvielen. Deze zie je hieronder:

bitcoin-whale-transacties

Daarna zagen we, via hetzelfde Twitter-account een beweging van een andere grote transactie.

Wanneer we deze transacties in tijd naast de koersontwikkeling van de Bitcoin zetten zien we een opmerkelijk patroon. Deze statistiek van Tradingview toont het verloop van het marktkapitaal van de afgelopen 24 uur.

marketcap-bitcoin-altcoins-27-5-2

Ook koersstijging voor de Altcoins?

De andere cryptomunten gaan ongeveer even hard omhoog. De reden is hiervoor enerzijds dat zij vaak de Bitcoin volgen. Anderzijds heeft de oprichter van Tron (TRX) en daarmee eigenaar van BitTorrent Token (BTT) aangekondigd dat hij met ‘iets groots en iets verbazingwekkends’ zal komen. De koersen van Tron (TRX) en BitTorrent Token (BTT) schieten hierdoor omhoog. Gezien de correlatie tussen de diverse cryptomunten kan een reactie niet uitblijven. Zoals je in onze analyse hebt gezien verwachten analisten dan ook forse koersstijgingen op korte en lange termijn.

Waarom zijn koersstijgingen van de Bitcoin en Altcoins zorgelijk?

Natuurlijk is een koersstijging voor investeerders op korte termijn goed nieuws. Daartegenover staat dat veel overheden en institutionele beleggers zich zorgen maken over de onafhankelijkheid van de koersen. Als het waar is dat negen grote transacties de hele markt kunnen destabiliseren is dit een teken van gevoeligheid voor manipulatie. Dit hoeft overigens niet eens kwaad bedoeld te zijn. Stel dat één partij een grote verkoop-transactie doet waar een andere partij onafhankelijk op reageert door ook te verkopen kunnen zij een sneeuwbal aan het rollen brengen die enorm kostbaar wordt.

Voor de Altcoins ligt dat anders. Wanneer één man met de opmerking ‘wij gaan iets verbazends doen’ zulke koerswinsten kan genereren is het lastig vol te houden dat de markt niet te manipuleren is door één of enkele individuen.

Ondanks dat een koersstijging aantrekkelijk klinkt zou dit, bijvoorbeeld wanneer de SEC een EFT afkeurt op basis van te veel afhankelijkheid, wel eens een sigaar uit eigen doos kunnen blijken.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!