Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 26/02/2018

Bitcoin is koning, maar moeten we daar blij mee zijn? (Nee!)

Een veelgehoord gezegde in de wereld van cryptocurrency is ‘bitcoin is king’. Dit is waar omdat sinds jaar en dag bitcoin de markt domineert. Bitcoin beslaat momenteel rond de 40% van de totale cryptocurrency marktkapitalisatie, de vele duizenden altcoins moeten het doen met het resterende deel. Bitcoin is koning niet alleen vanwege de dominantie van marketcap, maar ook omdat het de markt dicteert. Stijgt de waarde van bitcoin dan heeft dit effect op de hele markt en bij daling in waarde net zo goed.

Bitcoin is king?

De waarde van altcoins wordt over het algemeen berekend in bitcoin. Stijgt de waarde van bitcoin in Euro dan stijgt de waarde van altcoins ook in Euro zolang de waarde in bitcoin hetzelfde blijft. Een fenomeen dat we de laatste maanden hebben gezien is een daling in waarde van altcoins in zowel bitcoin als fiatwaarde zodra bitcoin in waarde toeneemt. Dit is enkel te verklaren door het feit dat heel veel mensen hun altcoins verkopen voor bitcoin op het moment dat bitcoin een beweging omhoog maakt. Dit zorgt voor een nog hogere waarde voor bitcoin en lagere waardes voor altcoins.

Bitcoin lightning network

Gateway

Momenteel is dit logisch te verklaren. Bitcoin is king omdat bitcoin de gateway is naar alles wat met cryptocurrency maken heeft. Wil je Litecoin kopen? Op bijna elke exchange heb je hiervoor bitcoin nodig. Wil je Ethereum kopen? Op bijna elke exchange heb je hiervoor bitcoin nodig. Met andere woorden; de resterende 60% van de marktkapitalisatie is enkel aan te schaffen met bitcoin. Op de meeste cryptocurrency exchanges zijn vrijwel alle markten gepaard met bitcoin. Als er al andere tradingpairs zijn dan zijn deze markten vaak veel minder liquide door een laag volume. Dit maakt deze markten vaak oninteressant.

Deze afhankelijkheid van bitcoin is niet eindeloos en ook niet gezond.

Deze afhankelijkheid van bitcoin is niet eindeloos en ook niet gezond. We zien sinds enkele tijd steeds meer mogelijkheden om ook andere cryptocurrency aan te schaffen met fiat of verschillende altcoins. Het omzetten van fiat naar cryptocurrency wordt ook steeds toegankelijker wat weer zorgt voor meer liquiditeit op de markt. De komst van steeds meer smart contracts op blockchains zorgt ook voor een steeds groter aanbod van ‘atomic swaps’.

De oplossing: atomic swaps

Een atomic swap is een is een technologie die het omwisselen van twee cryptocurrency met twee verschillende blockchains zonder tussenkomt van een derde partij zoals een exchange mogelijk maakt. Dit gebeurt op basis van een smart contract.
We zien steeds meer cryptocurrency smart contracts en atomic swaps introduceren of op de agenda zetten. Dit gaat uiteindelijk zorgen voor een veel minder groter dominantie van bitcoin.

Deze column is geschreven door Niels. Hier kun je zijn website over cryptocurrency checken, en volg hem op Twitter.

Altcoins met een goede fundamentele basis en degelijke technologie zullen steeds meer op eigen benen gaan staan, minder afhankelijk zijn van de grillen van bitcoin. Op het moment dat dit gaat gebeuren is cryptocurrency klaar voor massa-adoptie. Pas dan zal cryptocurrency klaar zijn voor usecases in de echte wereld. Zodra cryptocurrencies onafhankelijk en veel minder volatiel zijn, zal het voor speculanten minder interessant worden maar voor bedrijven en organisaties bruikbaar.
Maar tot dat moment is en blijft bitcoin de absolute koning.

Reageer op artikel:
Bitcoin is koning, maar moeten we daar blij mee zijn? (Nee!)
Sluiten