Robert Kroes
Robert Kroes Tech 30 jul 2020

De Bitcoin-koers stijgt weer. Is dit het moment om Bitcoin te (ver)kopen?

Men had het idee dat de Bitcoin na de halving van mei tot recordhoogte zou stijgen. Dit gebeurde niet. In tegendeel, de prijs bleef ongebruikelijk lang op ongeveer hetzelfde niveau. Dit weekend sloeg dit om en begon de Bitcoin te stijgen. Veel mensen brengen de eerder beloofde recordkoersen weer in herinnering. De verleiding om in te stappen ligt op de loer, maar is dit het juiste moment om Bitcoin (BTC) te kopen of kun je beter winst nemen? Wij gaan op onderzoek uit.

Wanneer we kijken naar een goed moment om een cryptomunt zoals de Bitcoin (BTC) te (ver)kopen is het belangrijk om rationeel te blijven en ons niet te laten verleiden door koersbewegingen. Daarom zijn er drie factoren van belang: jouw beleggingshorizon, de mate waarin je actief bent en uiteraard de actuele koersen. Laten we deze factoren eens nader bekijken, te beginnen met de beleggingshorizon.

Beleggingshorizon voor de Bitcoin

Met de beleggingshorizon bedoelt men het tijdspad waarover je wilt beleggen. Als het jouw doel is om over 10 jaar uit beleggingen de studie van de kinderen te betalen of een wereldreis te maken is jouw strategie anders dan wanneer je wekelijks rendement wilt scoren. We hebben in onze bijdrage van gisteren laten zien dat de Bitcoin (BTC) 97% van de tijd winstgevend is en dat veel beleggers hun cryptomunten langer dan een jaar aanhouden, zelfs wanneer de koers hoger is dan op dat moment. Daarbij komt dat de vooruitzichten voor Bitcoin op lange termijn volgens haast iedere deskundige gunstig is. Hoe verder de beleggingshorizon, hoe beter het moment dus is om in te stappen. Het mogelijke verlies dat je ervaart omdat je niet op exact het goede moment instapt zal zich door winst op lange termijn weer opheffen.

Mate van activiteit

Een tweede factor voor het bepalen van het juiste (ver)koop moment is het moment waarop je actief bent. Als je dagelijks uren de koersen volgt en meerdere transacties doet is dit wellicht niet het beste moment. Als je alleen periodiek wat koopt en er verder niet heel actief mee bezig bent is het op dit moment al snel een beter moment om te kopen. Datzelfde geldt voor de bedragen die je inlegt. Wanneer je nu 5% te duur zou inkopen voelt dat anders met een investering van 100 euro dan met een investering van een miljoen.

De actuele koers van de Bitcoin (BTC)

Als we op dit moment naar de live koers van de Bitcoin (BTC) kijken zien we dat koers iets inlevert ten opzichte van gisteren en (op het moment van schrijven) rond $ 10.970,- beweegt. De vraag is of dit de juiste prijs voor de munt is. Ik kijk daarvoor naar twee ratio’s, de RSI (relative strength index) en het CME-gat. In onderstaande grafiek zie je beide ratio’s ingetekend.

Bitcoin kopen of verkopen
De RSI-ratio en het CME-koersgat voor de Bitcoin. bron: Tradingview

Zoals je in de grafiek ziet ligt er een koersgat tussen $ 9.9925,- en $ 9.665,-. De koers heeft altijd de neiging om deze gaten te dichten. Vraag is alleen op welke termijn. Vooralsnog is dit een eerste indicatie dat de koers kan dalen. De paarse balk onder de grafiek geeft de RSI-aan. Wanneer de lijn (de koers van de Bitcoin) onder de balk komt is de Bitcoin underpriced oftewel te goedkoop. Wanneer de lijn boven de balk uitkomt is de munt overpriced, oftewel te duur. Door de snelle prijsstijging is dit nu het geval. Op basis van deze ratio’s ligt een prijsdaling op korte termijn voor de hand en lijkt het dus voor de ervaren en regelmatige belegger in crypto een goed moment om de winst voor nu te nemen en op een later moment weer in te stappen.

Uiteraard is het belangrijk altijd jouw eigen informatie en eigen onderzoek te doen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
De Bitcoin-koers stijgt weer. Is dit het moment om Bitcoin te (ver)kopen?
Sluiten