Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 30 aug 2018

Kritieke bodem nadert: Bitcoin en Ethereum leveren flink in

De cryptomarkt wist de afgelopen weken gezonde groei te tonen. Bitcoin nam altcoins op sleeptouw, de groenere regionen in. Juist daarom kwam de klap van de afgelopen 24 uur des te harder aan. 

Bitcoin levert flink in

Bitcoin sloeg er niet in om boven de 7000 dollar te blijven. Verschillende grote cryptocurrencies leverden vijf tot vijftien procent aan marktwaarde in. Binnen 12 uur zakte Bitcoin van 7100 dollar naar 6900 dollar.

Op het moment van schrijven zit de munt zelfs daaronder. De schade lijkt verder beperkt te blijven, maar de grens van 6500 dollar komt gevaarlijk dichtbij. Dat is het prijspunt dat analisten aanstippen als een cruciale bodem.

Bitcoin koersen

Wanneer de munt daaronder schiet, is de kans op een verdere daling een stuk groter. Hopelijk kan de digitale munt daar dus boven blijven. De gereputeerde technische analist Lil Uzi Vertcoin zei daar het volgende over:

“7130 dollar is het plafond dat Bitcoin moet doorbreken, maar dat is er nu alleen maar moeilijker op geworden. Ik verwacht dat 6700 dollar tot 6500 dollar stabiele ondersteuning zal bieden. Het zal waarschijnlijk lang duren voor de munt herstelt als we daaronder schieten.”

De afgelopen maand zat de munt in een van zijn meest stabiele periodes sinds jaren. De volatiliteit was dus opvallend laag. Daardoor bleef de cryptocurrency dus halverwege de 6000 dollar steken. De 7000 dollar was een pittig plafond om te doorbreken.

Bitcoin automaat

Daarin blijft het handelsvolume een terugkerend probleem. Analisten benadrukken continu dat er volume nodig is om het momentum aan te laten zwellen. Zonder een consistent volume is het lastig om significante en stabiele groei te bewerkstelligen.

Dat geldt overigens niet enkel voor Bitcoin. Ook Ethereum en andere altcoins hebben er last van. Het handelsvolume van Bitcoin en Ether bedraagt vandaag respectievelijk 4 miljard dollar en 1.4 miljard dollar.

De bear market is dus voorlopig nog niet voorbij

Onzekerheid en de bear market

In vorige periodes van significante groei zat Bitcoin dicht tegen de 6 miljard dollar aan. Daar zit dus nog echt een gat. Ondertussen zit stablecoin nog steeds op een stabiel handelsvolume van 3 miljard dollar, dubbel zoveel als Ether.

Veel investeerders zijn dan ook risicovolle munten uitgestapt, om de nabije toekomst van Bitcoin af te wachten. In dit soort periodes kunnen kleinere munten meegetrokken worden, en zo op een dag met gemak twintig procent aan waarde inleveren.

Deze onzekere periode gaat een stuk langer duren als Bitcoin de komende dagen daadwerkelijk verder zakt. Dat zou alleen maar de onzekerheid bevestigen. Vandaar de ‘magische’ bodem van 6500 dollar.

De bear market is dus voorlopig nog niet voorbij, al hebben we volgens sommige experts het ergste gedeelte achter de rug. Pas wanneer Bitcoin boven de 7000 dollar voor een langere periode stabiliteit kan tonen, kunnen we echt van een einde van de bear market spreken. Althans, voorzichtig.

Reageer op artikel:
Kritieke bodem nadert: Bitcoin en Ethereum leveren flink in
Sluiten