Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 14 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

5 intrigerende dingen die je nog niet wist over het Bitcoin-logo

Met de komst van de Bitcoin kwam er natuurlijk ook een Bitcoin-logo. Over beeldmerk is een aantal bijzonderheden te delen die niet erg bekend is. daarom zetten wij vijf feiten op een rij over het iconische logo die je vast nog niet kende.

Het bekende Bitcoin logo was niet het eerste Bitcoin logo

Het eerste Bitcoin logo is niet het bekende Bitcoin logo dat je ziet in de titelplaat. Het eerste logo voor de Bitcoin werd namelijk in 2009 ontworpen door Satoshi Nakamoto en was een erg ‘gewoontjes’ ontwerp, zoals je hieronder kunt zien.

Op het BitcoinTalk forum werd in 2010 opgemerkt dat de Bitcoin wel eens een succes kon worden. Er kwam een roep om een nieuw logo.

2. Ook het tweede logo was nog niet het logo dat we kennen

Uit diverse suggesties ontwierp Satoshi Nakamoto een nieuw logo. Daar zien we voor het eerst de B met dubbele verticale streep als onderdeel van het Bitcoin-logo.

2e Bitcoin logo

Overigens is het bepaald niet de eerste keer dat we de B met dubbele streep zien.

3. Hier komt de inspiratie voor de B met dubbele streep vandaan

De B met dubbele streep voor Bitcoin was een van de suggesties die op BitcoinTalk werden gedaan. Deze was geïnspireerd op het beeldmerk voor de Thaise Bath. Deze bestaat uit een B met één verticale streep.

4. In november 2010 verschijnt het iconische Bitcoin logo voor het eerst

De versie die later zo iconisch zou worden voor de grootste cryptomunt is de derde versie die ontworpen is. Poster Bitboy zette het logo op 1 november 2010 op BitcoinTalks. Hier legde hij uit dat het draaien van de gestreepte B niet willekeurig was. De draai is exact 14 graden en ook zo vastgelegd in de beschrijving die Bitboy van zijn ontwerp maakte. Het ontwerp werd enorm enthousiast ontvangen en door de decentrale natuur van Bitcoin overgenomen door Satoshi Nakamoto en andere hoofdrolspelers van het eerste uur.

5. Alle Bitcoin-logo’s zijn royalty-vrij

Als onderdeel van de community-gedachten heeft Satoshi Nakamoto (die volgens geruchten wel eens Elon Musk zou kunnen zijn) bij zijn posts van het logo op het forum aangegeven dat deze royalty-free gebruikt kunnen worden. Ook Bitboy heeft expliciet verklaard dat zijn iconische ontwerp rechtenvrij en zonder beperkingen gebruikt kan worden.

Bonusvraag: wie is Bitboy?

Iedere cryptoliefhebber weet dat Satoshi Nakamoto het bekendste pseudoniem in crypto is. Hierdoor is de maker van de cryptomunt tot op de dag van vandaag onbekend en daarmee voer voor speculatie. Zo denken sommigen dat niemand minder dan Elon Musk Satoshi Nakamoto is.

Ook de identiteit van Bitboy en daarmee die van het iconische Bitcoin-ontwerp is altijd anoniem gebleven. Het enige dat we zeker weten is dat YouTube-er BitBoy crypto zeker niet schuil gaat achter het pseudoniem. Ook schatten we, als we zien hoe amateuristisch de eerste twee logo’s waren in vergelijking met het uiteindelijke logo, de kans klein dat Satoshi Nakamoto achter dit pseudoniem schuil gaat.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Bron: BitcoinTalk en Bitnovo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
5 intrigerende dingen die je nog niet wist over het Bitcoin-logo
Sluiten