Bitcoin lunch: prijs Bitcoin en crypto verder in correctie. Is dit de oorzaak?

Tech Robert Kroes 22 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is het weer lunchtijd op de Europese financiële markten. Wij bekijken vlak voor het Europese weekend de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarna bespreken we een mogelijke oorzaak van de correctie die velen over het hoofd zien. Tot slot een update over de flash crash bij Binance US.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Correctie prijs Bitcoin en prijzen top 25 duurt voort

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 54.319,27 ($ 63.158,29). Dit is 4,28% lager dan tijdens de Bitcoin lunch van gisteren.

Ook bij de meeste andere cryptomunten uit de top 25 houdt de correctie aan. We zien wel enige cryptomunten die een winst genereren. Dit zijn vooral DeFi-cryptomunten. De grootste winst van vandaag is tot nu toe voor Terra Luna (LUNA), dat een plus van 6,51% noteert. De grootste verliezer is Litecoin (LTC), dat 5,44% verliest. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag en dus ook het weekend alle live cryptoprijzen analyseren.

Ziet men deze oorzaak van de Bitcoin prijs correctie over het hoofd?

Er wordt veel gespeculeerd over de oorzaak van de huidige prijscorrectie, die overigens niet als schokkend beoordeeld wordt. We weten inmiddels dat Evergrande geen grote rol speelt. Zij betaalden vanmorgen alsnog een termijn rente. De Aziatische aandelenmarkt reageerde direct positief, maar de cryptomarkt in Azië klaarblijkelijk niet.

Tussen alle speculaties wordt één feit weinig genoemd. Dit feit is dat de rechtbank van Tokyo de slotuitdelingslijst van het faillissement van MT. Gox heeft goedgekeurd. Dit bedrijf was de grootste cryptobeurs ter wereld tot zij in 2014 getroffen werd door een megafraude die het faillissement van deze beurs veroorzaakte. Talloze investeerders verloren toen hun geld. In de loop der jaren werd er echter veel teruggevonden.

Inmiddels is dus door de rechter bepaald hoe de gevonden Bitcoin, andere crypto en contanten worden teruggegeven en dat is reden tot zorg. Immers, de cryptomunten waren tijdens de diefstal veel minder waard dan nu. Als voorbeeld, er werd toen 850.000 BTC gestolen. De waarde was toen 450 miljoen dollar. Tegen de huidige koers is die waarde opgelopen tot $ 53.684.546.500,-.

Inderdaad, meer dan 53 miljard. Daarmee is de kans groot dat veel investeerders van toen deze onverwachte, grote winst gaan verzilveren. Een dump van zoveel Bitcoin kan de prijs in 2022 natuurlijk nadelig beïnvloeden. De mogelijkheid is groot dat (met name Aziatische) investeerders dit risico nu inprijzen.

Een ander effect is de zogenoemde crypto sneeuwbal, waar onze collega’s van Tradeincrypto.com gisteren uitgebreid aandacht aan besteedden.

Update flash crash Binance U.S.

Gisteren meldden we al dat er een bijzondere flash crash op cryptobeurs Binance U.S. voorgevallen was. Inmiddels is de cryptobeurs met een verklaring gekomen.

Volgens hen heeft een fout algoritme van een institutionele belegger de systemen aangetast. Dit nieuws is door beleggers niet met enthousiasme ontvangen. Men vraagt zich af hoe kwetsbaar het handelssysteem is als derden de koersen kunnen beïnvloeden. Ook neemt men het de cryptobeurs kwalijk dat men de naam van de betrokken investeerder niet bekend maakt. Zo kan men immers minder goed het risico op herhaling inschatten.

Over de financiële consequenties heeft de cryptobeurs geen mededelingen gedaan en ook dat doet investeerders geen goed. Het staat namelijk vast dat handelaren die automatisch handelen met bijvoorbeeld een stop loss flink verloren hebben. Anderzijds hebben investeerders die automatische kooporders plaatsen op bepaalde koersen flink kunnen verdienen. Door deze details niet te delen is de impact van de storing niet goed in te schatten. Kortom, het vertrouwen in de cryptobeurs is beschadigd.

Hoe gevoelig is de markt voor de Bitcoin ETF?

Tot slot blikken we kort vooruit naar vanmiddag. Veel investeerders vragen zich namelijk af in hoeverre de Bitcoin ETF invloed heeft op de koers. Vanmiddag wordt de Valkyrie BTC ETF voor het eerst verhandeld. Ook de ProShares ETF wordt natuurlijk verhandeld en dit is de eerste keer dat de markt zo lang in correctie is. We zijn dus benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen