Robert Kroes
Robert Kroes Tech 31 mei 2019

Is de Bitcoin-koers manipulatie en welke rol speelt Facebook?

De koers van de Bitcoin maakt de laatste tijd veel onverwachte stappen. Zo schieten koersen soms binnen een half uur 10% omhoog of 10% omlaag. De vraag is of deze koersstijgingen het gevolg zijn van de objectieve werking van vraag en aanbod in de markt. Vaak zijn koerswijzigingen niet direct te verklaren. Ook komt het voor dat koerswijzigingen worden gerealiseerd door onverwachte Whale-transacties. De vraag of er manipulatie in het spel is klinkt steeds luider. Als dit zo is, kunnen we ons sinds vanmorgen ook de vraag stellen wat de rol van Facebook daarbij is.

Is er sprake van Bitcoin manipulatie?

Als we naar de klassieke definitie van manipulatie kijken lijkt het erop dat we dat antwoord snel met ‘nee’ kunnen beantwoorden. Voor het scenario waarbij schimmige heren in een achteraf-zaakje de duim omlaag steken zodat de koers kan dalen lijkt weinig steun. Toch is niet aan de indruk te ontkomen dat de Bitcoin, maar ook andere cryptomunten al dan niet bewust gemanipuleerd worden. Zo zagen we recent dat een aantal whale-transacties direct een koersval inzette.

Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat er maar 376 mensen zijn die 20% van de totale hoeveelheid Ethereum (ETH) bezitten. In datzelfde onderzoek blijkt dat er 420 mensen zijn die gezamenlijk 20% van beschikbare hoeveelheid Bitcoin bezitten. Daarmee licht voor de hand dat wanneer een aantal van deze partijen hun bezit te gelde maken, er een flinke koersuitbarsting volgt. Bovendien spelen autobots een steeds grotere rol in de crypto-handel. Dit betekent dat, wanneer bepaalde criteria die de eigenaar instelt geraakt worden (zoals bijvoorbeeld ‘verkoop bij een koersdaling van 5% in 30 minuten’), er een sneeuwbal-effect kan optreden. Daarnaast vindt er ook bewuste manipulatie plaats. Zo becijferde een onderzoeksbureau dat wel 85% van de data die beleggers op overzichtssites zien gemanipuleerd is.

Welke rol speelt Facebook in dit verhaal?

Een ander feit is dat er vaak roddels en fake-nieuws worden verspreid. Zo werd deze morgen bekend dat mediamagnaat John de Mol Facebook aanklaagt. Dit omdat zij zij in strijd met hun eigen reglementen zou handelen en niet optreedt tegen bedrijven die zijn beeltenis misbruiken voor Bitcoin-fraude. Het verhaal speelt al een tijd en er is een aanzienlijk aantal gedupeerden te betreuren. Facebook heeft herhaaldelijk gesteld de technologie in huis te hebben om misleidende advertenties of advertenties met criminele doeleinden te kunnen voorkomen. Ondanks herhaald verzoek van de mediamagnaat weigert Facebook haar eigen regels op dit punt na te leven. De Mol heeft de kortgeding-rechter nu gevraagd om Facebook te dwingen dit alsnog te doen.

Deze casus roept de vraag op waarom Facebook bewust niet optreedt tegen deze Bitcoin-criminelen. Is het een hetze tegen De Mol of is Facebook minder kritisch nu zij haar eigen cryptomunt in 2020 gaat lanceren? Hoe het ook zij, de kans is steeds groter dat de koersbepaling van de Bitcoin niet geheel zuiver is. Daarom is het zaak om de live koersen en het laatste nieuws te blijven checken.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Voor de data in dit artikel maakten wij gebruik van het onderzoeksrapportvan Bitwise.

Reageer op artikel:
Is de Bitcoin-koers manipulatie en welke rol speelt Facebook?
Sluiten