De Bitcoin bij Shark Tank: Mark Cuban pakt uit

Het programma Shark Tank is te vergelijken met Dragons’ Den. Enthousiaste ondernemers moeten ervaren investeerders overhalen om hun bedrijf (mede) te financieren. Op tv houden ze een pitch en krijgen ze feedback of kritiek. Een van de sharks (investeerders) is Mark Cuban, serie-ondernemer en eigenaar van basketbalteam ‘The Dallas Mavericks’. Hij is inmiddels met de Bitcoin gemeenschap in discussie over de toekomst van de munt, nadat hij -net als in Shark Tank- een fikse dosis feedback gaf. Hoe denkt deze miljardair over de Bitcoin?

Hoe ziet Mark Cuban de Bitcoin?

Waar we in de Bitcoin industrie nogal eens wat idealisten zien is Mark Cuban een pragmatisch investeerder. Als er vraag naar is en markt voor is, is er klaarblijkelijk een behoefte. Hij is dus zeker niet tegen een munt als Bitcoin. Wel signaleert hij een aantal tekortkomingen en een belangrijk probleem.

Allereerst benoemt hij de veiligheid. Hij vindt de Bitcoin makkelijk te hacken, makkelijk te verliezen en moeilijk te begrijpen. Daarbij komt volgens hem dat het concept te lastig te begrijpen is om populair te worden bij het grote publiek. Een andere factor die de munt tegenhoudt is de waardebepaling, die in zijn ogen nogal subjectief is.

Uiteraard leverde deze feedback nogal wat tegengas op. Hierop reageerde hij met een praktijkvoorbeeld. Om aan te tonen dat het grote publiek (nog) niet op Bitcoin zit te wachten nam hij zijn eigen basketbalclub als voorbeeld. Hij legt uit dat men in 2015 en in 2019 de mogelijkheid bood om met Bitcoin te betalen. Het resultaat? In totaal 5 transacties (het stadion heeft een capaciteit van 20.000 toeschouwers per wedstrijd).

Wat is volgens Mark Cuban de oplossing voor Bitcoin?

Zoals te verwachten kreeg hij hiermee een groot deel van de gemeenschap op de kast. Met name de ‘theoretici’, die cryptomunten als alternatief betaalsysteem of verzet tegen overheidsbemoeienis zien, kwamen met de mooiste argumenten. Hierop reageerde Cuban weer op zijn Shark Tanks’. Massa-adoptie is volgens hem de oplossing. Daar past geen theoretisch verhaal bij, maar aantrekkelijkheid in de praktijk. Hij stelde eerder dan ook simpel dat de crypto-gemeenschap hem niet hoeft te overtuigen, maar beter de buren kan overhalen om in Bitcoin te betalen. Zoals te verwachten is massa-adoptie ook speerpunt voor de Bitcoin in 2020.

Bijval van crypto-influencers

Wat opvalt is dat naast de meer anonieme idealisten ook bekende(re) influencers uit de cryptogemeenschap reageren en hem in ieder geval deels gelijk geven. Zo reageert Vinny Lingham begripvol en blijkt hij een andere rol voor Bitcoin te zien.

Ook Roger Ver (de voormalig ‘Bitcoin Jesus’ die nu vooral Bitcoin Cash (BCH) promoot) valt Cuban bij. Hij roept de gemeenschap op om de adviezen van Cuban ter harte te nemen.

Andere crypto-influencers, zoals bijvoorbeeld John McAfee, houden hun eigen vooruitzichten aan. Uiteraard is de vraag wat deze bespiegelingen de Bitcoin in 2020 gaan brengen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Reageer op artikel:
De Bitcoin bij Shark Tank: Mark Cuban pakt uit
Sluiten