Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 25 jan 2019

‘Mei wordt een zeer belangrijke maand voor Bitcoin’

Het zit Bitcoin niet mee. De afgelopen 24 uur werden opnieuw aanvragen voor een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) afgeslagen, zowel door de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en VanEck. Toch bleef de prijs van BTC verrassend stabiel rondom de 3500 dollar.

Bitcoin halving

Het helpt daarin dat de consensus onder investeerders al was dat een exchange-traded fund (ETF) nog lang op zich zou laten wachten. Helaas overigens, want dat is volgens velen de drempel die voor legitimering kan gaan zorgen. Wellicht het laatste duwtje dat institutionele partijen nodig hebben.

Volgens een populaire technisch analist met de online alias “Moon Overlord” is er echter nog hoop voor de eerste helft van dit jaar. Hij wijst op mei 2020, een belangrijke maand voor Bitcoin.

Dan vindt namelijk de zogenaamde ‘halvening’ van de cryptocurrency plaats. Assets beginnen historisch gezien bijna altijd minstens een jaar voor een halvening met herstel. Als het Bitcoin-netwerk die trend volgt, dan kunnen we wellicht een flinke reversal rond mei dit jaar gaan meemaken.

Bitcoin heeft traditioneel gezien altijd een jaar voor zijn halving-datum een flinke pump ingezet. De volgende halving zal naar schatting in mei 2020 plaats vinden, wat zou betekenen dat de trend omhoog in mei dit jaar zal worden ingezet. Dit is dan je laatste kans om voor een lage prijs BTC in te slaan.”

Wat is een halving?

Allemaal leuk en aardig, maar wat houdt een halvening precies in? Dat fenomeen verwijst naar de beloning die miners krijgen voor het minen van blocks en het verifiëren van transacties. Het aanbod van het Bitcoin-netwerk staat vast.

Het aantal BTC dat door elk block wordt gegenereerd loopt dan ook steeds verder terug, terwijl het maximale aanbod van 21 miljoen BTC langzaam nadert. De lock halving is het moment waarop de beloning voor miners wordt gehalveerd. Die halvering vindt plaats om de 210.000 blokken. Op het huidige tempo zal het in mei 2020 weer zover zijn.

Niet alle analisten zijn het echter met Moon Overlord eens. Zij beargumenteren dat zowel miners als investeerders dit keer de halving aan zien komen, waardoor de impact op de prijs van Bitcoin erg mee zal vallen. Op de lange termijn zal de trend echter ingezet moeten worden, maar de meeste analisten verwachten pas in de tweede helft van dit jaar het effect te gaan zien.

De prominente cryptocurrency-analist Willy Woo verwacht ook een rap herstel in de tweede helft van 2019. De komende weken zal er echter weinig gebeuren, als we alle analyses van dit moment moeten geloven. Op naar mei!

Reageer op artikel:
‘Mei wordt een zeer belangrijke maand voor Bitcoin’
Sluiten