Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29/03/2018

Cryptomarkt duikt door Bitcoin en Ethereum onder mijlpaal ?

De cryptomarkt blijft een grote achtbaanrit. Je kunt zeggen wat je wilt over de extreme volatiliteit van cryptocurrencies zoals Bitcoin, maar het houdt het wel spannend. De markt maakt sprongen die je op andere beurzen zelden ziet.

Cryptomarkt duikt onder 300 miljard dollar

Vergis je echter niet: het is geen spelletje. Het gaat hier om echt geld, wat de doorsnee consument helaas lang niet altijd beseft. Dat is vooral deze week pijnlijk, want de markt blijft langzaam inzakken. De winst van eind vorig jaar wordt grotendeels weer ingeleverd.

Bitcoin cryptocurrency

We hebben het dus niet meer over een kleine correctie. Gisteren viel de totale marktwaarde zelfs onder de 300 miljard dollar. Dat komt vooral door Bitcoin en Ethereum, die allebei flink in moesten leveren. Opkomende en veelbelovende altcoins zoals Ontology en Ox sprongen wel in het groen.

Maar ja, met zulke lage prijzen en een beperkte marketcap kun je niet de vrije val van de grote jongens compenseren. Overigens is de recordwaarde van de totale markt 829 miljard dollar. Dat bedrag werd op 7 januari aangetikt, waarna de rode cijfers helaas aanhielden.

Bitcoin cryptocurrency

We zitten nog niet op het dieptepunt van dit jaar. Dat was 18 maart, toen de teller van totale marktwaarde op 279 miljard dollar stond. Maar waar komt deze aanhoudende neerwaardse trend vandaan?

Investeerders die eind vorig jaar massaal de cryptomarkt bestormden, trekken nu hun winst eruit. Naderende regulatie en andere maatregelen zijn immers nou niet bepaald het lichtpuntje aan het einde van de tunnel. Bovendien zien we hier het bubbel-effect in werking treden.

De prijzen consolideren, en stijgingen worden gedreven door technologische vooruitgang en adoptie, in plaats van de nieuwscyclus.

Zijn Bitcoin en andere crypto gedoemd te falen?

Dat betekent niet dat de cryptocurrencies gedoemd zijn om te falen, verre van. Maar de sprint omhoog van eind vorig jaar was gebaseerd op hype en speculatie, niet op daadwerkelijke praktische waarde. De huidige correctie was dan ook onvermijdelijk.

Cryptocoins moeten het op eigen kracht redden, en dat heeft meer tijd nodig. “De weg omhoog werd gedreven door speculatie in plaats van technologische vooruitgang. Velen betraden enkel op basis van krantenkoppen de markt,” aldus Edward Cooper, hoofd van mobile bij de digitale bank Revolut.

Bitcoin koers

“We zien nu een terugkeer naar een meer traditionele markt, een normale manier van handelen. De prijzen consolideren, en stijgingen worden gedreven door technologische vooruitgang en adoptie, in plaats van de nieuwscyclus.” Oftewel, een basis om op voort te bouwen, in plaats van lege hype.

Voor stabiele groei is meer geduld nodig. Wordt de markt daarmee saaier? Voor de consument die flinke winst verwachtte wel. De komende maanden moeten de munten zichzelf gaan bewijzen. Volgens Twitter CEO Jack Dorsey komt het echter allemaal wel goed. Hij heeft bizarre verwachtingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

?Lees ook: Google stort zich op technologie achter Bitcoin

 

Reageer op artikel:
Cryptomarkt duikt door Bitcoin en Ethereum onder mijlpaal ?
Sluiten