Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 2 feb 2018

19-jarige Bitcoin miljonair: “Het is je eigen schuld als je nu geen miljonair wordt”

Cryptocoins hebben de afgelopen jaren in sommige gevallen een duizelingwekkende groei doorgemaakt. Vooral Bitcoin natuurlijk. Daardoor zijn sommige gelukkige vroege vogels dankzij kleine investeringen miljonairs geworden. Neem bijvoorbeeld de Duitse tiener Erik Finman. 

Erik Finman: 19-jarige Bitcoin-miljonair

Hij is pas 19 jaar oud, maar heeft meer dan een miljoen euro aan Bitcoin. Althans, afhankelijk van de koers op het moment dat je dit leest. Hij kreeg als puber 1000 euro van zijn oma, om in iets moois te steken. Hij besloot in de toen redelijk onbekende cryptocoin te investeren. Toen ‘slechts’ 1000 euro,  nu dus meer dan een miljoen waard.

Het is hem van harte gegund, maar het zegt door de bizarre groei dus niet zoveel over zijn inzicht als investeerder. Toch heeft hij een duidelijke boodschap voor iedereen: “Als je niet een miljonair wordt in de komende tien jaar, dan is het je eigen fout.”

Eric Finnman Bitcoin

Die opmerking maakte hij tijdens een interview met Business Insider. De publicatie stelde de rijke tiener de vraag of hij denkt dat de gemiddelde consument zijn succes kan evenaren. Het antwoord van Finman weet te verrassen. Arrogant? Oordeel zelf:

Kan iedereen Bitcoin-miljonair worden?

De vraag was als volgt: “Technologie heeft zo zijn beperkingen, en cryptocurrency heeft vandaag de dag een compleet andere status dan een paar jaar geleden. Denk je dat het vandaag de dag net zo makkelijk wordt om op die manier te winnen?”

De Duitse miljonair is daar duidelijk over: “Als je slim bezig gaat met cryptocurrency in de komende tien jaar, dan kun je beter dan ooit aan je eigen fortuin bouwen. Het is nog steeds een redelijk kleine markt. De marketcap bedraagt net iets meer dan een half biljoen. Begrijp mij niet verkeerd, dat is een hoog bedrag, maar in vergelijking met andere assets is het weinig. Daarom zeg ik, als je niet in de komende tien jaar een miljonair wordt, dan is het je eigen fout.”

“Nieuwe businessmodellen en innovaties blijven nog steeds ontstaan op dit gebied. Daarom zijn er ook vele investeringsmogelijkheden. Het is een nieuw soort goudkoorts, of zelfs een nieuw soort Silicon Valley – er zijn echt vele mogelijkheden,” aldus de tiener.

Natuurlijk heeft hij in de kern gelijk. Er zijn meer mogelijkheden dan ooit, ook voor de consument. Hij overschat echter het inzicht en de expertise van de doorsnee consument. Alleen al het bevatten van de mogelijkheden en beperken van cryptocoins is al een hele klus. Het blijft complexe materie, ondanks de mainstream status.

Bitcoin cryptocoins markt

Het is echter te makkelijk gezegd vanuit zijn perspectief, als gelukhebber. Nogmaals, het zij hem gegund, maar hij kijkt er nou niet bepaald op een neutrale manier naar. Hij is een van de gelukshebbers, maar de volatiliteit en kansen schieten twee kanten op. Anderen stoppen er al hun spaargeld in, en raken vervolgens alles kwijt.

Blijf dus rustig nadenken, verdiep je in de basis van cryptocoins en doe geen overhaaste investeringen. Als iedereen het kan, dan zou de markt er heel anders uit zien. Wil je op de hoogte blijven van het laatste cryptonieuws? Schrijf je dan in voor ontbytes. Check ook het mogelijke verbod van de Nederlandse overheid.

Reageer op artikel:
19-jarige Bitcoin miljonair: “Het is je eigen schuld als je nu geen miljonair wordt”
Sluiten