Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 7 nov 2018

Bitcoin en Ethereum minen is minder lucratief dan.. echte mijnen

Miners vormen een belangrijke basis voor cryptocurrencies als Bitcoin. Zonder het minen ontstaan er geen nieuwe munten, en kan het netwerk niet in stand blijven. De rekenkracht van al die computers wereldwijd zorgt ervoor dat transacties verwerkt kunnen worden.

Bitcoin minen of echte mijnen?

Het is een uniek en innovatief concept. Helaas wordt het milieu er minder vrolijk van. Sterker nog, alleen al het minen van cryptocurrencies gaat ervoor zorgen dat het binnen enkele jaren 2 graden warmer wordt. Hier lees je daar meer over.

Een andere analyse van het wetenschappelijke journal Nature Sustainability levert nog een opvallende conclusie op. Doordat het vandaag de dag nog meer energie kost om Bitcoin te minen, zou je meer verdienen door de daarvoor vereiste energie in echte mijnen te steken.

Als in, met een schep in de grond. In een echte mijn dus. Bitcoin is nog steeds de grootste en meest waardevolle cryptocurrency. Door de grote volatiliteit is het echter zeer tricky om er als miner stabiel geld mee te verdienen.

Het kost evenveel energie om 1 Bitcoin te minen, of de munt nou 6000 dollar of 25000 dollar waard is. Onderzoekers Max Krause en Thabet Tolaymat kwamen erachter dat het meer energie kost om 1 dollar aan Bitcoin of Monero te verdienen, dan het graven van 1 dollar aan goud of koper uit de grond.

Hoe dan ook blijkt de innovatieve basis van vele cryptocurrencies tegelijkertijd ook een grote risicobron.

Die vereiste energie verschilt per munt. In het geval van Bitcoin heb je 17 megajoules aan energie nodig voor 1 dollar. Monero vereist 14 megajoules en Ethereum en Litecoin zijn een stuk zuiniger met 7 megajoules. 1 dollar aan goud? 5 megajoules. 1 dollar aan koper is nog goedkoper met 4 megajoules. Een grote uitzondering op die regel is aluminium, daar heb je 122 megajoules voor nodig.

Dan hebben we het niet alleen over de cryptomarkt van nu. De onderzoekers vergeleken data van de afgelopen 2.5 jaar. In dat tijdsbestek genereerde het minen van Ethereum, Bitcoin, Litecoin en Monero tussen de 3 miljoen en 15 miljoen ton aan carbon dioxide.

Nog meer factoren

Daar zit veel ruimte tussen, omdat het minen van cryptocurrencies afhankelijk van de locatie erg kan verschillen in energieverbruik. In China, waar het meeste Bitcoin wordt gemined, worden bijna alleen maar fossiele brandstoffen gebruikt. Dat levert meer carbon dioxide op.

De uiteindelijke getallen zullen nog hoger uitpakken. Krause en Tolaymat hebben alle randkosten bijvoorbeeld niet meegenomen in hun berekenen. Denk bijvoorbeeld aan de industriële koelingssystemen die nodig zijn om de apparatuur draaiende te houden.

Hoe dan ook blijkt de innovatieve basis van vele cryptocurrencies tegelijkertijd ook een grote risicobron. Voor hoe lang blijft het voor miners aantrekkelijk om het systeem draaiende te houden, temidden van groeiende kritiek rondom de milieuproblematiek?

?Check ook: Teleurstelling: Waarom Bitcoin in 2019 records gaat breken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bitcoin en Ethereum minen is minder lucratief dan.. echte mijnen
Sluiten