Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 3 feb 2018

Zelf Bitcoin minen: is het nog de moeite waard?

Iedereen is het erover eens dat je met Bitcoin veel kunt verdienen, maar dat de risico’s wel behoorlijk hoog zijn.  Om Bitcoins te bemachtigen kun je naar een beurs gaan en ze gewoon kopen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om aan de slag te gaan met minen. Is het tegenwoordig echter wel een plausibel plan om Bitcoins te gaan mijnen? Of heeft het uiteindelijk helemaal geen zin?

Mijnen met je laptop is een no go

In het begin van Bitcoin was het een stuk makkelijker en sneller om wat coins te verdienen door middel van minen. Je kon zelfs met je eigen computer aan de gang. Tegenwoordig is het echter een heel ander verhaal en als je denkt dat je met je laptop wel aan de slag kunt, kun je dat idee onmiddellijk vergeten. Er zijn behoorlijk wat serieuze mijners, die gigantische complexen hebben opgezet om te mijnen, waardoor het voor een enkele mijner lastiger wordt. Ook is het zo dat de beloning die je krijgt voor het mijnen elke vier jaar wordt gehalveerd, waardoor je nu dus ook veel langer moet mijnen voor hetzelfde aantal coins dan vroeger.

Bitcoin minen

Eerst investering nodig voor apparatuur

Hoewel het onmogelijk lijkt, kun je wel met mijnen aan de slag als je dat echt zou willen. Je moet echter niet verwachten dat je meteen bakken vol met coins gaat verdienen en je moet er rekening mee houden dat je eerst ook behoorlijk moet investeren. Ten eerste heb je de juiste apparaten nodig om effectief te kunnen mijnen. Over het algemeen ben je hier tussen de 3.000 en 10.000 euro aan kwijt. Verwacht ook dat wanneer je aan de slag gaat, je pas na een paar maanden gaat beginnen met langzaamaan verdienen als alles goed gaat.

blockchain

Duizenden euro’s aan energiekosten voor één coin

Na deze eerste investering moet je ook nog rekening houden met je energierekening. Het is je vast niet ontgaan dat mijnen ontzettend veel energie kost, waardoor verschillende overheden het willen verbieden. In sommige landen is het zelfs al verbannen. Het gaat jou dus ook veel energie kosten om je apparaten draaiend te houden. Volgens een berekening van Marketwatch zou het in de goedkoopste staat van Amerika zo’n 3000 dollar kosten om een enkele bitcoin te mijnen. In andere staten loopt de prijs al op tot 6000 dollar.

Bitcoin cryptocoins markt

Cloud mining

Als je toch geen zin hebt in deze investeringen is het ook mogelijk om aan de gang te gaan met cloud mining. Hierbij gebruik je de apparatuur van iemand anders, tegen een bepaalde betaling. Met cloud mining hoef je dus geen eigen apparatuur te gaan kopen en ben je ook geen energiekosten kwijt. Je moet natuurlijk wel berekenen of het het waard is en dat hangt ervan af wat je met de cloud miners afspreekt. Soms kan het zijn dat je een jaar lang vastzit aan een contract, terwijl Bitcoin misschien allang niks meer waard is.

Bitcoin

Minen zinvol of niet?

De vraag of het zinvol is om met minen te beginnen, is lastig te beantwoorden. Dat hangt er allemaal af van de waarde van de bitcoins en of deze stabiel en hoog blijft. Op het moment is hangt de waarde van een bitcoin net onder de 9.000 dollar. Als het bijvoorbeeld al rond de 3000 dollar kost om een coin te minen, houdt je nog 6000 dollar over.

Best een mooi bedrag, maar hiervan moet je ook nog je equipment kosten vanaf trekken. Uiteindelijk is dat allemaal afgetrokken en zou je dus nog best wat aan Bitcoin kunnen verdienen. Maar dat geldt alleen als de prijs mooi stabiel blijft en bijvoorbeeld niet ineens daalt naar 4000 dollar. En over de waarde van de coins valt zo goed als geen plausibele theorie of calculatie op lost te laten. In december was de waarde nog duizenden euro’s hoger dan nu. Als het nog een keer zoveel zou dalen zou het in ieder geval geen zin hebben om te gaan mijnen. Tenzij de waarde daarna weer drastisch zou gaan stijgen.

In januari was een bitcoin nog 11.000 dollar waard en nu hangt de waarde onder de 9000 dollar. Aan het begin van het jaar lijkt de crytomarkt altijd in elkaar te zakken. alles dus ok of is er nu toch wel reden voor paniek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zelf Bitcoin minen: is het nog de moeite waard?
Sluiten