De Bitcoin-koers veert terug. Zorgen miners voor een koersbodem?

Nadat we de Bitcoin in de afgelopen weken ruim 20% zagen dalen is er vandaag sprake van een krachtig herstel. Schokkend nieuws was er niet, dus de oorzaak van het herstel moet elders liggen. Gisteren zagen we al welke factoren van belang zijn als de markt haar werk doet. Het lijkt erop dat de miners nu als eerste hun rol spelen. Daarom bekijken we vandaag de invloed van Bitcoin miners op de prijsvorming. Aan de hand van die gegevens maken insiders een inschatting van de koersbeweging voor de komende periode. Zo krijg je als investeerder weer een sterke indicator om jouw investeringen te bepalen.

Het verdienmodel van Bitcoin miners in het kort

Inmiddels is bekend dat Bitcoin miners cryptomunten verdienen door te rekenen aan wiskundige formules om blokken op de Blockchain goed te keuren. Hiervoor is geavanceerde apparatuur nodig. Ook heb je personeel, stroom en andere faciliteiten nodig om zo’n operatie op te zetten en ‘in de lucht’ te houden. Deze kosten moeten allemaal worden terugverdiend uit het winnen van de Bitcoins. Wanneer de markt zeer positief is en de prijs hoog blijft kan men weinig Bitcoin verkopen om de kosten te blijven betalen. Veel miners houden de overige Bitcoin op voorraad omdat de munt op lange termijn een ijzersterke investering blijkt.

Bitcoin Mining in een bear markt

Wanneer de Bitcoin echter in prijs daalt moet men meer Bitcoin verkopen om hetzelfde bedrag in fiat geld te krijgen. Aangezien de kosten voor onderhoud en vervanging steeds doorgaan blijven regelmatige investeringen nodig. Wanneer de hash rate hoog is en er dus een kleinere kans is dat een investeerder de Bitcoin minet kan het zijn dat de opbrengst uit mining niet meer genoeg is om de kosten te dekken. Er zit dan niets anders op dan de reserves te verkopen in hoop op betere tijden. Uiteindelijk zullen kleinere miners de strijd moeten staken. Zij gaan tijdelijk of permanent dicht. Wanneer er minder miners zijn daalt de hash rate. Het is dan dus weer makkelijker om Bitcoin te minen. Overigens speelt Nederland in die wereld een grotere rol dan de meeste mensen weten.

Miner capitulation: de invloed van miners op de Bitcoin-koers

Zoals we uit het verdienmodel opmaken beïnvloeden miners de koers vooral door het aanbod te verhogen of te verlagen. Men berekende inmiddels dat een efficiënte mining break-even draait bij zo’n $ 6.500,- (afhankelijk van stroomkosten). Toen de koers gisteren op haar laagste punt was bleek deze verliesgevend voor meer dan 50% van de hash rate. Zo’n moment noemt men ‘miner capitulation’. Uiteraard moeten de zwakste schakels (met verouderde machines en locaties met hoge energiekosten) als eerste capituleren. Wanneer dit gebeurt daalt de hash rate en wordt het minen weer makkelijker. Hierdoor ontstaat een koersstijgingen en begint een nieuwe cyclus. We zagen gisteren dat dit moment niet ver is als de markt haar werk doet.

Difficulty adjustment voorspelt koersverloop

De analist PlanB heeft deze cycli in de afgelopen 9 jaar in kaart gebracht. Hierbij ontstaat een opvallend patroon. Het blijkt namelijk dat na elke derde mining capitulation de koers tot recordhoogte stijgt. Zijn theorie en bijbehorende grafiek zie je hierna.

Volgers van deze theorie zijn er dan ook van overtuigd dat de koersdaling van de afgelopen weken gezond is om de markt te zuiveren van onrendabele miners en voorbereid te zijn op een nieuwe rally. Wij helpen het hen van harte hopen.

 

Reageer op artikel:
De Bitcoin-koers veert terug. Zorgen miners voor een koersbodem?
Sluiten