Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 16/03/2018

Europese Unie heeft goed nieuws voor Bitcoin miners

Het minen van nieuwe munten is een belangrijk onderdeel van Bitcoin. Een lucratieve bezigheid, maar helaas ook met een keerzijde. Het kost namelijk ontzettend veel stroom. Sterker nog, de consumptie schiet naar verwachting dit jaar nog de totale elektriciteitsverbruik van Engeland voorbij. Hier lees je meer over dit rap groeiende probleem. Een ding is duidelijk: efficiënt is het allerminst. 

Bitcoin en andere crypto minen in Europa is legaal

Ondertussen schieten de mining-bedrijfjes als paddenstoelen uit de grond. Ze zien hun kans schoon om flink te scoren. Ook in Europa vind je steeds meer bedrijfjes die de hele dag hun computerkracht gebruiken om Bitcoin te minen.

Deze week werd in Brabant bijvoorbeeld al een bedrijfje opgerold door de politie. Niet omdat het illegaal is, maar omdat de ondernemer stiekem stroom aftapte. En tja, met zulke bezigheden valt dat al snel op.

Bitcoin mining europa

Toch roept het de vraag op, tot in hoeverre dit zo door kan gaan. Het opzetten van zo’n business is een flinke investering, terwijl Bitcoin volatiel is en Europa aan nieuwe regulatie werkt. En tja, met het flinke elektriciteitsverbruik van dit soort bedrijfjes zou een verbod zomaar in de pijplijn kunnen zitten. China wil dergelijke mining-centra ook verbannen.

We hebben goed nieuws. Althans, voor die miners. Je kunt namelijk gewoon vrolijk door blijven minen. Bitcoin, maar ook andere cryptocurrencies. Dat heeft een commissaris van de Europese Unie bevestigd, Mariya Gabriel. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de digitale economie.

Wanneer de elektriciteit die verbruikt wordt, geproduceerd is op een legale manier, dan is er geen wettelijke basis om het te verbieden, of te beperken

Volgens haar is cryptocurrency-mining compleet legaal in Europa. De bedrijfjes hoeven enkel aan de standaard regels te voldoen, zoals elke business.

“Wanneer de elektriciteit die verbruikt wordt, geproduceerd is op een legale manier, dan is er geen wettelijke basis om het te verbieden, of te beperken,” aldus de commissaris. “Het minen van cryptocurrencies is niet een illegale activiteit, dus de commissie heeft het ook (nog) niet in kaart gebracht.”

Mariya Gabriel
Mariya Gabriel

De toekomst

Zoals we hierboven al zeiden, moeten de bedrijfjes zich wel aan de standaard regels houden. Dan hebben we het vooral over de efficiëntie en emissies.  Vooralsnog is er echter geen reden om aan te nemen dat daar iets mis gaat. Zoals de commissaris al zei, is het nog niet duidelijk hoeveel Bitcoin er in Europa gemined wordt. Een ding is in ieder geval wel duidelijk: het gaat verder dan wat hobbyisten die in hun kelder aan de slag gaan.

Voorlopig kan men dus vrolijk verder minen. Wel gaat de commissie de impact in de gaten houden. Dat het nu legaal is, betekent natuurlijk niet dat er geen nieuwe wetgeving geïntroduceerd gaat worden. Bitcoin mining is op dit moment ongeveer verantwoordelijk voor 0.14 procent van ‘s werelds totale elektriciteitsverbruik.

Met een cryptotoekomst in het achterhoofd, zal men toch op zoek moeten gaan naar een oplossing. Die zit echter waarschijnlijk eerder in het verantwoorde opwekken van die elektriciteit, dan in het verbieden van crypto-mining. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te houden. Wist je trouwens dat je zelfs Bitcoin met je smartphone kunt minen? Hier lees je hoeveel dat oplevert.

?Lees ook: ‘Bitcoin is een bubbel, en dat is fantastisch voor Bitcoin’

Reageer op artikel:
Europese Unie heeft goed nieuws voor Bitcoin miners
Sluiten