Robert Kroes
Robert Kroes Tech 31 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat gaat er gebeuren als de laatste Bitcoin gemined is?

Naast het investeren in Bitcoin via beurzen is er een andere manier om geld te verdienen met Bitcoin, namelijk het minen van de cryptomunten. Er is echter in het white paper bepaald dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins beschikbaar zullen komen. Dat laat een leuke vraag over voor het weekend. Wat gebeurt er als de laatste Bitcoin gemined is? Wij vertellen je in deze bijdrage het antwoord.

Het minen van BTC, hoe gaat dat?

Een transactie in Bitcoin wordt vastgelegd. Deze transacties worden verzameld in een block. Elke 10 minuten wordt er een block gesloten. Speciale computers maken dan een geautomatiseerde wiskundige berekening. De eigenaar van de computer die als eerste een goede uitkomst van de berekening indient krijgt het recht om de transacties in dat block goed te keuren. Hier ligt overigens ook een risico op manipulatie van de Blockchain. Als beloning ontvangt de eigenaar van die computer tevens een mining reward. Deze bedraagt momenteel 12,5 BTC. Elke 10 minuten komen er dus 12,5 nieuwe BTC op de markt.

Hoeveel munten zijn er al gemined?

In concreto betekent dit dat er op dit moment elke 24 uur 1.800 nieuwe Bitcoins worden verstrekt. Op het moment van schrijven zijn er van de in totaal 21 miljoen beschikbare Bitcoins 18.192.350 verstrekt. Dat is 86,630%. Op diverse sites kun je de stand live raadplegen. Dit betekent dat er nog (slechts) 2.807.650 Bitcoins uit te geven zijn. Vraag is wat er gebeurt als de laatste Bitcoin uitgegeven is. Miners kunnen dan immers geen nieuwe BTC meer als beloning krijgen, terwijl mining wel noodzakelijk is om de Blockchain te blijven valideren.

Wat als de laatste Bitcoin gemined is?

Op basis van het bovenstaande blijkt al dat er voor de miners een financieel belang moet zijn om de transacties op de Blockchain te blijven goedkeuren. De verwachting is dan ook dat, wanneer er geen nieuwe Bitcoins meer uitgegeven worden, de transactiekosten worden verhoogd. De miners zullen een fee gaan rekenen voor de capaciteit die zij in moeten zetten om een transactie goed te keuren. Het is lastig om in te schatten hoe hoog die vergoeding zal worden. Tegen de huidige prijzen van energie en hoge afschrijving van de benodigde apparatuur kost het minen van één Bitcoin, afhankelijk van de locatie en kosten tussen $ 5.100,- en $ 8.500,-. Afhankelijk van de koers van de Bitcoin bij het einde van het mining tijdperk en de inflatie kan men pas tegen die tijd de juiste kosten berekenen.

Moeten we ons alvast voorbereiden op het einde van Bitcoin mining?

Een goede voorbereiding kan nooit vroeg genoeg beginnen, maar, laten we voorzichtig concluderen dat je nog even hebt. Door de regelmatige uitgifte (elke 10 minuten) en de vastgelegde beloning kunnen we heel nauwkeurig inschatten wanneer de laatste Bitcoin gemined zal worden. Satoshi Nakamoto heeft in zijn plan namelijk voorzien in de zogenoemde Bitcoin halving. Iedere 4 jaar wordt de mining reward gehalveerd. Daarmee wordt ook het aantal uit te geven cryptomunten per transactie en per dag gehalveerd. Het logische gevolg hiervan is dat de Bitcoin veel schaarser wordt. Insiders verwachten dan ook steevast grote koersstijgingen tijdens en na een Bitcoin halving. Wanneer we deze factoren doorrekenen wordt de laatste Bitcoin pas in het jaar 2140 gemined. We zouden haast zeggen: ‘wie dan leeft, die dan zorgt’.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: AMB Crypto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wat gaat er gebeuren als de laatste Bitcoin gemined is?
Sluiten