Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 2 nov 2018

Morgan Stanley looft Bitcoin als investering: grote spelers staan klaar

Uit een recent gepubliceerd rapport van Morgan Stanley blijkt dat verschillende grote institutionele spelers uit de financiële industrie op het punt staan om de cryptomarkt te betreden. Met, zoals verwacht, vooral interesse in grotere munten als Bitcoin en Ethereum.

Morgan Stanley over Bitcoin en de cryptomarkt

Dat concludeert de prominente bank op basis van onderzoek. De conclusie is duidelijk: steeds meer belangrijke institutionele investeerders nemen een plekje in aan de zijlijn, klaar om de markt te betreden als de condities ernaar zijn.

Het rapport van Morgan Stanley heet ‘Bitcoin Decrypted: A Brief Teach-In and Implications’, en kun je hier volledig lezen. De bankgigant geeft een treffend en overkoepelend overzicht van het afgelopen jaar, zowel specifiek voor Bitcoin als voor de gehele cryptomarkt. Zo komen er duidelijke trends aan het licht.

Het is echter niet alleen goed nieuws. Morgan Stanley concludeert dat ondanks de groeiende interesse van institutionele investeerders de participatie van particuliere investeerders juist stagneert. Op de lange termijn is vooral de eerste partij belangrijk voor stabiele groei, maar munten als Bitcoin kunnen hun doel als betaalmiddel enkel waarmaken met de participatie van particuliere spelers.

Uiteindelijk is de munt volgens de bank een uitstekend beleginstrument

Anders eindigt de cryptocurrency alsnog als digitaal goud. Dat is ook zeker legitiem bestaansrecht, maar niet waar velen op hopen. Morgan Stanley bestempelt Bitcoin als digitaal geld, en beweert dat investeerders groot vertrouwen hebben in de cryptocurrency. Bovendien benadrukt de bank dat Bitcoin vooral opgeworpen wordt als antwoord op de problemen van het traditionele financiële systeem.

Verder vat het rapport de problemen samen waar het Bitcoin-ecosysteem het afgelopen jaar mee worstelde. Denk aan de verschillende hacks, de opvallende stabiliteit van de afgelopen maanden, hard forks en ga zo maar door. Uiteindelijk is de munt volgens de bank een ‘uitstekend beleginstrument.’

Ook wordt er verder terug gekeken, waarbij de bank concludeert dat er al sinds het begin van 2016 een groeiende interesse is vanuit de institutionele hoek. Investeringsmaatschappijen, banken en andere traditionele investeerders hebben er al 7 miljard dollar in gestoken.

Dat getal zal naar verwachting alleen maar gaan stijgen. Bedrijven als Fidelity en Intercontinental Exchange werken bijvoorbeeld aan hun eigen platformen. Dergelijke initiatieven zorgen dat meer liquiditeit de markt in stroomt, wat uiteindelijk voor groei gaat zorgen.

Nee, de explosie waar velen over speculeren staat niet per se voor de deur. De conclusies die Morgan Stanley echter trekt, zijn veel belangrijker op de lange termijn voor stabiele groei. Met Morgan Stanley hebben we het niet over een obscure bank, in tegendeel: veel spelers baseren hun inschattingen juist op dit soort rapporten. Op naar 2019!

Reageer op artikel:
Morgan Stanley looft Bitcoin als investering: grote spelers staan klaar
Sluiten