Eigenlijk gebruikt niemand Bitcoin om er iets mee te kopen

Zoals we weten is Bitcoin oorspronkelijk bedoeld om ons bestaande geld te vervangen. Behoorlijk wat mensen die Bitcoins in hun bezit hebben, gebruiken de coins echter helemaal niet om dingen mee te kopen. Hoewel er wel mensen zijn die de cryptocurrency daadwerkelijk als een betaalmiddel gebruiken, wordt dit volgens Bloomberg steeds minder en minder.

September 2017 hoogtepunt transacties

Bloomberg heeft in een analyse eens bekeken hoeveel Bitcoin transacties er plaatsvinden bij de grootste cryptocurrency verwerkers. In september 2017 vonden volgens de analyse de meeste transacties plaats en werd er voor zo’n 411 miljoen dollar aan transacties verricht. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan en lijkt het langzaam maar zeker steeds minder te worden. In mei van dit jaar werd een dieptepunt bereikt en kwamen de Bitcoin betalingen nog maar tot 60 miljoen dollar.

Bitcoin portemonnee

Lage waarde Bitcoin niet motiverend

Op zich is de daling niet zo heel verrassend. In december vorig jaar bereikte Bitcoin zijn hoogtepunt en was de cryptocurrency rond de 20.000 dollar waard per coin. Begin dit jaar daalde de waarde drastisch en pas onlangs is de cryptocurrency weer begonnen met een duidelijke stijging. Als de waarde ver onder het hoogtepunt zit, is dat niet motiverend om de cryptocoin als betalingsmiddel te gebruiken. Hij zou immers weer behoorlijk kunnen gaan stijgen, en dan zou je opeens een behoorlijk bedrag hebben betaald voor iets dat het duidelijk niet waard is.

Eerder investering dan betaalmiddel

Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die Bitcoins helemaal niet kopen om het als betaalmiddel te gebruiken, maar het eerder zien als een investering. De waarde zou namelijk kunnen stijgen en als je het dan weer verkoopt, heb je opeens een behoorlijke winst. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Bitcoin voor de meeste mensen een investering blijft en geen solide betaalmiddel. Pas wanneer de cryptocurrency stabiel blijft, zullen mensen waarschijnlijk meer geneigd zijn om ook eens te shoppen met Bitcoin.

In de tussentijd zijn heel wat mensen aan het wachten op een explosieve stijging van de cryptocurrency. Onder andere Bart Smith, hoofd van digitale assets bij Susquehanna International Group, gelooft dat Bitcoin zich aan het voorbereiden is op een explosie.

Fast Company

Reageer op artikel:
Eigenlijk gebruikt niemand Bitcoin om er iets mee te kopen
Sluiten