Tech 11 dec 2018 Noah Korevaar

Harvard professor: ‘Bitcoin is niet meer dan een loterijlot, en dit is waarom’

Kenneth Rogoff is geen obscure Twitter-analist of crypto-kenner. Hij was voormalig Chief Economist bij IMF, en is op dit moment professor aan Harvard University. Zijn visie op de huidige staat van Bitcoin en altcoins is duidelijk.

De toekomst van Bitcoin en altcoins

The Guardian publiceerde afgelopen maandag een artikel van de beste man. Daarin claimt de professor dat Bitcoin en altcoins op dit moment niet meer dan “loterijloten” zijn. Volgens hem hoeven we echter niet uitsluitend pessimistisch te zijn.

Waar sommigen claimen dat cryptocurrencies hun dag hebben gehad, en dat de huidige neerwaartse trend onomkeerbaar is, beweert Rogoff dat je daar weinig zinnigs over kunt zeggen. Je kunt volgens de professor niet met zekerheid claimen dat hun waarde volledig zal verdwijnen.

Hij betwijfelt of de wereldwijde economie cryptocurrencies daadwerkelijk zal omarmen. Naast wereldwijde regulatie verwacht hij dat de adoptie vooral gepusht zal worden door zwakkere economische spelers, zoals Iran, Somalië en Noord-Korea. Dat maakt het volgens Rogoff lastig om het lot van de asset te voorspellen.

In datzelfde artikel, dat je hier volledig kunt lezen, trekt hij de intrinsieke waarde in twijfel. Rogoff claimt dat de status als digitaal goud onhoudbaar is, omdat Bitcoin in tegenstelling tot echt goud geen waarde heeft buiten zijn eigen context om, en het gigantische energieverbruik dat nodig is om de munt te laten functioneren substantieel minder efficiënt is dan een centraal bankensysteem.

Wel is hij van een ding zeker, dat het vertrouwen van het publiek in Bitcoin niet genoeg is

Loterijloten

Volgens hem zullen grote economieën niet langer cryptocurrencies in hun huidige staat tolereren. Daarbij wijst hij vooral op de mogelijkheid om geld wit te wassen. Het strippen van de anonimiteit zal er aan de andere kant voor zorgen dat bijvoorbeeld Bitcoin minder aantrekkelijk wordt, en zijn unieke voordelen kwijtraakt. Oftewel, een klassiek gevalletje catch-22.

Dat zal volgens de Harvard professor ertoe leiden dat er een loterij-scenario ontstaat, waarbij de waarde van Bitcoin op de langere termijn wellicht dicht op de 100 dollar zal zitten, maar de teller ook zomaar op 100.000 dollar kan eindigen. Er zijn immers vele factoren en scenario’s. Wel is hij van een ding zeker, dat het vertrouwen van het publiek in Bitcoin niet genoeg is om op de lange termijn waarde vast te houden:

“Economen (zoals ik) die al vijf decennia bezig zijn met dit probleem, zijn erachter gekomen dat prijs-bubbels rondom intrinsiek waardeloze assets uiteindelijk knappen. De prijzen van assets die wel een echte onderliggende waarde hebben, kunnen niet arbitrair te ver afwijken van hun historische benchmarks.”

Er is dus meer nodig dan vertrouwen in de toekomst. Uiteindelijk komt het er volgens de professor op neer dat de acties van overheden het lot van de cryptomarkt gaan bepalen. Wordt Bitcoin een nieuwe valuta met retail-adoptie, of hebben we het over de toekomst van criminelen en het dark net?

Reageer op artikel:
Harvard professor: ‘Bitcoin is niet meer dan een loterijlot, en dit is waarom’
Sluiten