Robert Kroes
Robert Kroes Tech 13 mei 2019

Bitcoin: wat als het “nieuwe goud” de werkelijke goudprijs volgt?

Analisten omschrijven de Bitcoin wel eens als het nieuwe goud. Klaarblijkelijk brengt dit andere analisten op een idee. Zo zag een oplettende koersvolger een patroon tussen de historische goudprijzen en de koersontwikkeling van de Bitcoin. Wij zetten zijn gedachten op een rij en laten je zien wat er gebeurt als deze trend doorzet.

Volgt de Bitcoin de goudprijs?

Wie het koersverloop van de Bitcoin van het afgelopen jaar afzet tegen de ontwikkelingen van de goudprijs in diezelfde periode zal waarschijnlijk fronsend de schouders optrekken. Er is namelijk geen verband te zien. Crypto-analist TradingShot zag dat ook, maar keek verder dan de neus lang is. Hij pakte de historische goudkoersen erbij. Toen viel hem iets bijzonders op. De dagkoersen van de Bitcoin in het afgelopen jaar volgen namelijk de ontwikkeling van de goudprijs, maar dan over een veel langere periode, namelijk 1980-2000.

Hoe parallel loopt de ontwikkeling van de Bitcoin-koers met de goudprijs?

Als eerste valt hem op dat de koersontwikkeling van de Bitcoin veel sneller gaat dan de ontwikkeling van de goudprijs. Hij volgt de goudprijzen terug tot 1980. Op dat moment was de goudkoers in de nadagen van de piek uit de jaren ’70. In 1982 volgde een koersval als gevolg van de snel stijgende inflatie. Daarna bewoog de koers zich in een krappe range tussen key-levels tot 1997. Toen daalde de koers scherp tot dieptes die in decennia niet voorkwamen. Hierna herstelde de koers en volgde in 1999 een rally naar boven.

De analist detecteert bij de koers van de Bitcoin hetzelfde patroon, maar dan veel sneller. Ook hier zien we na het koershoogtepunt van eind 2017 een koersval, gevolgd door een periode van margetrading en verdere instorting (vanaf 2018) waarna een sterk herstel optreedt. Zijn redenering volgend zouden we dus nu aan het begin van de rally staan die de goudkoers vanaf 1999 doormaakte.

Hoe ziet de toekomst van de Bitcoin eruit als je de koers van de goudprijs volgt?

Als we zijn redenering volgen zullen we na het gouden kruis (dat we in april zagen) een sterk herstel zien dat zich gedurende langere periode voortzet. Volgens zijn analyse komt de koers daarmee in juli uit rond de $ 10.000,- om daarna verder te stijgen. Zelfs wanneer dit niet het geval is blijft de analist positief. Zo geeft hij aan dat de intrinsieke waarde van de Bitcoin rond de $ 8.000,- ligt. Op basis van diverse indicatoren en de aanstaande Bitcoin-halving verwacht hij dat, zelfs wanneer de Bitcoin-prijs de goudprijs niet zou volgen, deze koers in de tweede helft van 2019 bereikt wordt. Ook dan volgt volgens hem alsnog een verdere rally.

Enige verschil is dat in het eerste geval er geen ‘laatste dip’ komt, terwijl hij dat in het tweede geval niet uitsluit. Zijn uitleg en gehele analyse kun je hier lezen. Uiteraard geeft ook hij geen garantie, dus het blijft verstandig om de live koersen en het laatste nieuws te volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin: wat als het “nieuwe goud” de werkelijke goudprijs volgt?
Sluiten