Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 30/03/2018

Bitcoin duikt naar berucht dieptepunt sinds november ?

Bitcoin heeft gisteren opnieuw zijn zeer hoge volatiliteit bewezen, door onder de 7.200 dollar te zakken. Dat is het laagste punt dat sinds november vorig jaar is bereikt. Merkwaardig, want op woensdag werd er nog gejuicht nadat de 8.150 dollar werd aangetikt.

Bitcoin blijft dalen

Wat is er dit keer aan de hand? Investeerders geven vooral Twitter de schuld. Het sociale netwerk kondigde deze week aan dat het alle reclame rondom cryptocurrency gaat verbieden. Net zoals Google, Facebook en talloze andere platformen. Voor altijd? Nee, tot er betere regulatie is.

Maar goed, het is in de eerste plaats de vraag of Twitter verantwoordelijk is voor deze daling. De mainstream investeerders en grote bedrijven die in de cryptomarkt zitten, bewegen niet zo snel. In plaats daarvan wijzen experts vooral naar Bitcoin Futures.

Bitcoin blockchain

Wat dat precies zijn, leggen we je hier uit. Wat voor nu belangrijk is, is dat men zeer optimistisch waren over de introductie ervan. Het zou de markt naar nieuwe hoogtes gaan stuwen. De afgelopen dagen bleek echter dat de impact eerder negatief dan positief is.

Doorsnee investeerders kunnen juist de prijzen beïnvloeden, in plaats van dat het de deuren opende voor de zakelijke investeringsmarkt. Hetgeen dat een basis moest gaan leggen voor verdere groei, valt nu dus in dat opzicht weg. En tja, nu is Bitcoin flink door die ‘solide’ basis heen gezakt.

 

Twitter grijpt in

Een combinatie van factoren dus. Overigens is de ingreep van Twitter opvallend. Twitter CEO Jack Dorsey is juist groot fan van de cryptocurrency. Hij gelooft er heilig in dat het binnen tien jaar het enige betaalmiddel op het internet zal zijn.

Toch is dat in lijn met het verbieden van crypto-advertenties. Volgens Nathaniel Poppers van de New York Times zijn vier op de vijf ICO’s scams. Het overgrote deel van crypto-advertenties wordt ingezet om dat soort obscure munten aan de man te brengen.

Vervolgens gaan de scammers er vandoor met het geld. De consument houdt vervolgens een cryptocurrency over, die al snel niks meer waard zal zijn. Vergeet immers niet hoeveel cryptocoins uit 2017 er nu al zijn verdwenen, zoals je hier kunt lezen.

Het verbannen van dat soort advertenties zal Bitcoin dan ook eerder helpen te groeien, dan dat het de groei belemmert. Het zorgt ervoor dat de markt gelegitimeerd wordt. Voor nu zijn fraude, scams en andere shady praktijken nog aan de orde van de dag.

Hoe dan ook wordt het steeds belangrijker om naar de lange termijn te kijken. Bitcoin is niet verloren. Maar tegelijkertijd moet men ook niet zijn hoop vestigen op Bitcoin Futures en andere heilige gralen. Dat leidt tot korte termijn-denken, en laat dat nou precies zijn wat de digitale munt niet nodig heeft.

Experts lijken het met elkaar eens te zijn dat Bitcoin de komende weken niet snel bij zal gaan trekken. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Wellicht komen er nog verrassende maanden aan. Check in de tussentijd Diet Bitcoin, de Bitcoin hard fork van de broer van Pablo Escobar.

?Lees ook: je kunt nu beroemdheden kopen met Ethereum

 

Reageer op artikel:
Bitcoin duikt naar berucht dieptepunt sinds november ?
Sluiten