Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 jan 2019

Cryptowinter: ‘Zou Bitcoin nucleaire holocaust overleven?’

Crypto-pionier Charlie Shrem is niet vies van grote woorden, maar in een nieuwe column overtreft hij zichzelf. Volgens hem is Bitcoin het enige wat een nucleaire holocaust zou overleven.

Bitcoin in een nucleaire oorlog

Dat stelt hij in een nieuwe blogpost op Hacker Noon. Banken en fiatgeld zouden letterlijk in vlammen opgaan:

“Als het ondenkbare gebeurt, dan zou Bitcoin een zeer duurzame munteenheid zijn tijdens een nucleaire oorlog, waar fiatgeld wegens verschillende redenen zou falen,” aldus Shrem op 22 januari.

Het geld waarmee jij en ik betalen bestaat in de fysieke wereld, waar Bitcoin een digitale entiteit is. Banken zouden per direct de geldreserves verliezen die ze nodig hebben om te opereren.

“Je bankbalans zou per direct betekenisloos worden,” beredeneert Shrem. “Niemand kan dan naar de bank of de geldautomaat gaan om zijn geld te halen, omdat banken zouden stoppen met opereren op de eerste dag dat een nucleaire bom ontploft.”

De pionier en ondernemer is er duidelijk over: “De meeste banken zullen per direct verdwijnen, terwijl andere gecontamineerd zouden raken met straling.”

Maar wat kan al die effecten van een nucleaire holocaust dan wel overleven? Je raadde het al: Bitcoin. Althans, als we Shrem moeten geloven. De gereputeerde expert overdrijft natuurlijk, maar maakt met zijn essay wel een goed punt over de fragiliteit van ons huidige monetaire systeem, en het contrast met de cryptomarkt.

Het contrast

Bitcoin heeft geen fysieke aanwezigheid, is gedecentraliseerd en heeft volgens Shrem geen enkel punt waarop het systeem kan falen. Zolang er minstens een node is die Bitcoin draait, blijft het netwerk volledig functioneren. Die nodes zijn wereldwijd verspreid en kunnen zelfs via satellietinternet met elkaar communiceren.

Maar goed, tijdens een nucleaire oorlog is geld waarschijnlijk een van de laatste dingen waar we ons zorgen over maken. Je kunt het immers nergens aan besteden, als je de rampen al overleeft. Toch zijn de punten die Shrem maakt ook nu relevant.

Nu Bitcoin midden in de cryptowinter zit, wordt vaak voorspeld dat de prijs van BTC naar nul zal zakken. Volgens Shrem zijn de geruchten over het falen van Bitcoin echter volledig overtrokken en onrealistisch. Daarvoor hoeven we volgens hem enkel naar de fysieke beperkingen van de traditionele financiële markt te kijken.

Shrem is trouwens een controversieel figuur in de cryptomarkt. De pionier werd in 2011 beroemd door de nu ter ziele doende Bitcoin-exchange Bitinstant op te richten.

In 2015 moest hij de gevangenis in omdat hij naar verluidt Bitcoin verkocht aan mensen die er op het dark web drugs mee kochten. Eind vorig jaar werd hij ook nog eens aangeklaagd door de Winklevoss-tweeling voor 32 miljoen, omdat hij 5000 Bitcoin van ze gestolen zou hebben in 2012. Die rechtszaak loopt nog steeds op het moment van schrijven.

Hacker Noon

Reageer op artikel:
Cryptowinter: ‘Zou Bitcoin nucleaire holocaust overleven?’
Sluiten