Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 feb 2018

Amerikaanse bobsleeteam zet op briljante wijze Bitcoin in tijdens Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen zijn in volle gang. Dat Bitcoin een rol kan spelen op de meest vreemde plekken, blijkt ook in Zuid-Korea. Waar de cultfilm Cool Runnings Jamaica’s eerste bobsleeteam beroemd maakte, wordt het Amerikaanse bobsleeteam deze week een echte Bitcoin-kampioen. Een primeur voor de cryptocurrency!

Amerikaanse bobsleeteam gaat voor Bitcoin

Even een stap terug, want waar hebben we het eigenlijk over? Het bobsleeteam van de Verenigde Staten vraagt sinds vorig jaar om donaties in Bitcoin. Toen schoot de digitale munt nog keihard omhoog, maar de afgelopen maanden moet het toch even zweten zijn geweest voor het Olympische team, gezien de markt inzakte. Gelukkig is Bitcoin nu weer bezig met een flinke groei. Net op tijd!

Het team heeft in ruil voor de steun beloofd om de cryptocurrency te promoten tijdens competities. Helaas mogen ze geen sponsorlogo’s dragen tijdens de Olympische Winterspelen, maar tijdens toekomstige toernooien en wedstrijden kun je een hoop Bitcoin-logo’s verwachten! Het team claimt het eerste Amerikaanse Olympische team te zijn met een Bitcoin-wallet. Fans vergeleken de volatiliteit van de munt al gekscherend met het duizelingwekkende tempo van een professionele bobslee.

Olympische Winterspelen bobsleeteam Bitcoin
Het Amerikaanse bobsleeteam

Een van de eerste donateurs voor het bobslee-fonds is voormalig Olympisch bobsleeër en Wall Street investeerder Ty Danco. Hij is zeer enthousiast over de zet: “Het is zo’n natuurlijke volgende stap en een passende oplossing voor het team. Het bobsleeteam kijkt naar de lange termijn, in plaats van de korte termijn.”

Wat maakt deze zet zo briljant?

Maar wat maakt deze zet zo briljant?  Het Amerikaanse bobsleeteam komt continu geld tekort. Het aantal sponsoren en donateurs is niet toereikend om met de top mee te draaien. Het team is van plan om de gedoneerde Bitcoin te bewaren tot de Olympische Winterspelen van 2022 en 2026. Als analisten het bij het rechte eind hebben, zal Bitcoin dan veel meer waard zijn dan op dit moment. Misschien wel tien keer zoveel, zoals je hier kunt lezen. Van die mooie vooruitblik wil het Amerikaanse team gaan profiteren.

Olympische Winterspelen bobsleeteam Bitcoin

Zo hoopt het team van underfunded naar een situatie te gaan waar ze volledige teams naar de Olympische Winterspelen kunnen brengen, en tegelijkertijd jeugdteams kunnen opleiden. Bitcoin is volgens kenners nog maar net begonnen, dus de kans is zeker aanwezig dat het plan van het team goed uitpakt. Dan zijn ze opeens ‘rijk’. Toch is het een groot risico. Wat gebeurt er als de Bitcoin-bubbel klapt? De kans dat het echter daadwerkelijk zo ver instort, is klein.

Satoshi op bobslee tijdens Olympische Winterspelen: onmogelijk

Het team heeft zelfs bepaalde doelstellingen en beloningen, afhankelijk van de hoeveelheid Bitcoin die wordt opgehaald. Zo komt bij het ophalen van 5 BTC bijvoorbeeld het Bitcoin-logo op de hoedjes van het team. Bij 25 BTC staat het logo op de bobslee zelf, en bij het ophalen van 21 miljoen BTC gaan ze Satoshi op een bobslee zetten. Dat is het anonieme genie achter de cryptocoin, waarvan we nog steeds niet weten wie het is. 21 miljoen is overigens ook het maximale aantal Bitcoin dat ooit zal bestaan. Een grap dus.

Qua het daadwerkelijke gebruiken van Bitcoin als betaalmiddel, vallen de Olympische Winterspelen dit jaar tegen. Volgens lokale journalisten kun je bijna nergens betalen met de cryptocurrency. Terwijl dat wel het toekomstbeeld is waar de munt naartoe wilt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om erachter te komen of het ze gaat lukken!

Lees ook: De man achter Bitcoin behoort nu tot vijftig rijksten ter wereld, maar wie is het?

Reageer op artikel:
Amerikaanse bobsleeteam zet op briljante wijze Bitcoin in tijdens Olympische Winterspelen
Sluiten