Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 10 dec 2018

Het grote risico van Bitcoin: waarom miljardairs optimistisch blijven

Wanneer cryptocurrencies als Bitcoin in het rood schieten, hoor je vaak ondanks de belabberde situatie optimistische geluiden. Vaak uit de hoek van beroemde investeerders, miljardairs als Tim Draper, Jim Breyer en Mike Novogratz.

Bitcoin en altcoins: het risico omarmen

Zij hebben al een lange carrière in de financiële wereld achter de rug, en focussen zich op de lange termijn van crypto. Maar hoe blijven zij zelfs optimistisch wanneer de grootste cryptocurrency 85 procent aan waarde inlevert?

Ten eerste hebben zij de luxe dat ze risico’s kunnen nemen. Ze hebben hun vermogen bijeen geschraapt door vroeg te investeren in opkomende assets, vaak met enorme risico’s. Dat geldt net zo goed voor Bitcoin en Ethereum. Ze kunnen zich grote verliezen op de korte termijn permitteren, omdat crypto maar een klein gedeelte van hun portfolio is.

Andere stabielere markten vangen de volatiliteit van de cryptomarkt op. Inzetten op de lange termijn bij nieuwe markten is juist waardoor ze potentieel zoveel geld kunnen verdienen. Het is een grote gok, een risico dat ze zichzelf kunnen permitteren. Want als ze slagen, dan vallen de verliezen in het niet bij de gigantische winst die dan behaald wordt.

Retail-investeerders focussen vaak op de kortere termijn. Voor hen moet dat geld het verschil maken. Of ze nou een huis willen kopen of hun kosten moeten dekken; bij rode cijfers hebben ze vaak geen andere optie dan het verkopen van hun assets die een hoog risico met zich meebrengen. Ze kunnen zich het risico dan niet meer veroorloven. Het gevolg? De massale liquidatie van hun crypto-portfolio’s.

Niemand kent de toekomst, en het verleden biedt geen garantie, hoe hard de optimisten ook schreeuwen

Het verleden (biedt geen garantie)

Een tweede belangrijke reden is niet de toekomst, maar het verleden van Bitcoin. In de afgelopen negen jaar heeft Bitcoin vijf keer een flinke bear market overleefd. Oftewel, een situatie waarin een bubbel ontstond, gevolgd door een crash waar je U tegen zegt. Een gemiddelde daling van 85 procent, waarna de munt meestal doorschoot naar nieuwe hoogtes. De huidige situatie is in die zin dus niet uniek.

De meeste high profile investeerders aan Wall Street zijn dergelijke cycli dus gewend. Niet alleen in de cryptomarkt, maar ook erbuiten. Ze weten dat ze niet de komende maanden nog gigantische bedragen zullen innen, want ze focussen op de toekomst. Een toekomst waarvan de fundering nu nog gebouwd wordt.

Applicaties, infrastructuren, businesses die nog uit de grond gestampt moeten worden. Dat vergt een haast tomeloos vertrouwen dat lastig is om op te brengen als je niet een portfolio van miljarden dollars hebt.

Ze erkennen stuk voor stuk dat het net zo goed allemaal in kan storten. Niemand kent de toekomst, en het verleden biedt geen garantie, hoe hard de optimisten ook schreeuwen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de overkant.

Reageer op artikel:
Het grote risico van Bitcoin: waarom miljardairs optimistisch blijven
Sluiten