Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 2 feb 2018

Bitcoin zakt onder 9000 dollar en blijft dalen: tijd voor paniek? ?

Bijna elk jaar zakt de cryptomarkt in januari in elkaar. Ook in 2018. Voor de ervaren investeerders zijn zulke dalingen geen verrassing meer, maar het overgrote deel van de consumenten is pas eind vorig jaar ingestapt. Vaak voor Bitcoin.

Bitcoin zakt onder de 9000 dollar

Zij maakten dus massaal voor het eerst kennis met de andere kant van volatiliteit. De koersen schieten misschien bizar snel omhoog, maar kunnen ook net zo hard dalen. En hoe!

Het resultaat was paniek, waardoor de koersen nog verder zakten. Overheden reageren soms wellicht te overdreven op cryptocoins, maar op een vlak hebben ze gelijk: de doorsnee investeerder heeft vaak te weinig kennis van waar hij zijn geld in investeert. Het is namelijk niet alleen maar goed nieuws.

Bitcoin cryptocoins markt

Dat merken we nu al helemaal. Na die eerste daling, de verwachte daling, blijft de markt nu verder inzakken. Bitcoin is nu zelfs onder de 9000 dollar gezakt, voor het eerst sinds november vorig jaar.

Ripple Marketcap Bitcoin

Die zin laat tegelijkertijd weer zien hoe bizar de markt is: november vorig jaar is slechts iets meer dan drie maanden geleden. Toch voelt het alsof heel de markt is ingestort. We raken verwend door de geweldige stijgingen, waardoor  gezien de context vrij normale correcties al paniek veroorzaken.

Aan de andere kant is het logisch: onlangs stond Bitcoin nog op 19.000 dollar. De daling wordt gedreven door het nieuws van de afgelopen weken, waarover je hier meer kunt lezen. Daar kwam deze week het nieuws bovenop dat India maatregelen gaat nemen om illegaal gebruik van cryptocurrency te verbannen.

Precies, illegaal gebruik, niet al het gebruik. Door misinterpretatie van media ontstond er echter het beeld dat Bitcoin en andere cryptocoins volledig verbannen zouden worden. Dat is dus niet het geval. Toch bemerk je duidelijk de gevolgen als je naar de koersen kijkt.

Groeipijntjes?

Aan de ene kant is het goed nieuws, want dit soort groeipijntjes horen bij een betaalmiddel dat zijn plek op de lange termijn weet te veroveren. Het gaat niet meer om een onopgemerkte hype, een klein projectje. Maar tegelijkertijd werpt het wel een drempel op. Kan Bitcoin daarover heen? Of zijn alle investeerders dan al weg?

Het blijft je eigen verantwoordelijkheid om te kiezen of je in Bitcoin wil blijven investeren. Kijk bij het nemen van die beslissing echter altijd naar de lange termijn. Dan valt opeens op dat de situatie niet zo uitzichtloos is, als je zou denken.

Groene cijfers

In november 2013 bereikte Bitcoin de recordwaarde van 1242 dollar, om vervolgens in januari 2014 naar ‘slechts’ 224 dollar te zakken. Een extremere daling dus.

Bitcoin cryptocoins markt

De kans is aanwezig dat de cryptocoin opnieuw snel de groene cijfers inschiet. Hopelijk duurt het echter niet opnieuw drie jaar om weer terug te komen op de oude koerswaarde. Voor de optimistische investeerders zijn dit soort momenten zelfs de kans om goedkoper munten in te slaan.

Is het toch tijd om te kijken naar andere cryptocoins? In ons cryptocoin-dossier zetten we de beste exemplaren voor je op een rijtje. Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief, zodat je het als eerste weet wanneer er groot nieuws is.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin zakt onder 9000 dollar en blijft dalen: tijd voor paniek? ?
Sluiten