Robert Kroes
Robert Kroes Tech 12 sep 2019

Bitcoin opgelucht: Frankrijk draait Facebook Libra de nek om

Sinds Facebook met de Libra zijn eigen cryptomunt in de markt wilde zetten waren het roerige tijden. In Amerika trok men direct een onderzoekscommissie van stal en ook in Zwitserland rommelde het. Uiteraard straalde die onrust af op de cryptomarkt en de koers van de Bitcoin. Nu lijkt de rust weer te keren, want Frankrijk sprak zojuist een Europees veto tegen de Facebook Libra uit. Wij zetten de zaken op een rij.

Wat is er gezegd over Facebook Libra?

De Fanse minister van Economie en Financiën sprak vanmorgen in de Arabische Emiraten op een congres. Voorafgaand werd hij bevraagd over de ontwikkelingen rondom Facebook Libra. Zijn reactie was helder:

“I want to be absolutely clear: in these conditions, we cannot authorize the development of Libra on European soil,”

Zo verklaarde hij tegen de Arab News. Zijn bezwaar is dat de munt in zijn  huidige opzet volgens de minister een gevaar vormt voor de monetaire soevereiniteit van Europa. Het blijft daarbij onduidelijk of hij op het grote aantal potentiële gebruikers doelt of op de wijze waarop de munt zou moeten functioneren. Tegelijk laat zijn visie dus ruimte voor een andere ‘conditions’ waarbij hij er wel positief tegenover zou kunnen staan. Voorlopig lijkt dit echter het einde van de cryptomunt die geen cryptomunt is.

Immers, het werd al eerder bekend dat India, waar men Libra als eerste wilde lanceren, een ban op cryptomunten invoert. Ook de geruchtmakende verhoren door de Amerikaanse Congrescommissie, de kritiek van Trump en oproep tot verbod in Amerika zorgden voor een zware start. Daarom was de Bitcoin al snel dominant ten opzichte van de -toch iets minder- Libra.

Wat betekent dit voor de Bitcoin?

Het bleek al snel dat politici wel verschillen zagen tussen de Bitcoin en Libra. Toch was de regelzucht die uitbrak om de Libra in te tomen een bron van zorg. Als een wet ‘verkeerd’ geformuleerd zou worden kon dit namelijk gevolgen hebben voor de Bitcoin en andere cryptomunten. Ook wanneer Libra wel ingevoerd zou worden, maar geen succes zou blijken had dit tot vragen kunnen leiden. Hoe sterk is dan namelijk de ontwikkeling van virtueel geld en de techniek erachter?

In dit scenario heeft Bitcoin echter alleen maar voordelen. Zij blijft nu langer onbedreigd marktleider en deze soap zal nieuwe initiatieven zeker afschrikken. Op de beurs is overigens nog weinig te merken, de trend is, in lijn met onze crypto-analyse van vanmorgen, nog steeds consoliderend. Het worden dus weer spannende tijden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

 

Reageer op artikel:
Bitcoin opgelucht: Frankrijk draait Facebook Libra de nek om
Sluiten