Robert Kroes
Robert Kroes Tech 13 mrt 2019

Pas op! Bitcoin oplichters mikken op Nederlandse investeerders

Vorig jaar gebruikten Bitcoin oplichters al de namen en beeltenissen van onder meer John de Mol en Humberto Tan om beleggers in een crypto-oplichting te lokken. Na enige media-aandacht werd het stil, tot voor kort. De Bitcoin oplichters zijn terug en met de beeltenis van Ruud Feltkamp lijkt de oplichting nog geraffineerder dan voorheen. Inmiddels melden zich de eerste gedupeerden. Oppassen is dus het devies.

Hoe gebruiken Bitcoin oplichters Ruud Feltkamp?

Vorig jaar maakte Ruud Feltkamp, die tot dat moment de rol van Nout Wellink speelde in Goede Tijden Slechte Tijden bekend te stoppen met zijn rol en zich te gaan richten op het bedrijf Cryptohopper, dat hij samen met zijn broer heeft opgezet. Hij gaf hierover bij RTL Late Night een interview. Bitcoin-oplichters hebben nu delen uit dit interview gebruikt en bewerkt zodat het lijkt dat hij over hun bedrijf spreekt.

Dit fake-artikel, met filmpje waaruit beelden uit het originele interview worden gebruikt, is vervolgens op diverse websites geplaatst. Men wekt de suggestie dat het interview in weekblad Elsevier is geplaatst en dat hij praat over de websites die de internetoplichters gebruiken. De advertenties duiken steeds op andere plekken en andere websites op. Ook gebruikt men social media, zoals LinkedIn en Facebook om mensen te benaderen. Via Facebook worden de advertenties verspreid en via LinkedIn lijkt het of je een boodschap van Ruud Feltkamp zelf krijgt.

Zoals hij zelf inmiddels op diverse social media aangeeft in zijn profiel zijn deze advertenties en uitnodigingen nep.

Hoe werkt deze vorm van Bitcoin fraude?

Mensen die onverhoopt toch op de links klikken komen op steeds wisselende internetpagina’s. Hier worden zij uitgenodigd lid te worden van een bijzondere groep investeerders en mee te doen met een uniek initiatief. Men vraagt om direct een bedrag van $ 250,- te storten. Wanneer men dit doet wordt men kort daarna gebeld. De Engelstalige beller probeert de belegger over te halen om nog meer te storten. Volgens slachtoffers gaat het daarbij om bedragen tussen € 1.000,- en € 1.500,-. Wanneer dit bedrag gestort is hoort men vervolgens niets meer.

Alsof deze ellende nog niet erg genoeg is wordt men daarna opnieuw benaderd. Dit maal zogenaamd door een bedrijf dat bezig is om de oplichters te pakken. Zij willen graag het geld dat de opgelichte beleggers kwijt zijn terug halen maar hebben wel een voorschot nodig om de kosten te betalen. Wie daarmee akkoord gaat is voor de derde keer zijn geld kwijt.

Is Ruud Feltkamp de enige die misbruikt wordt?

Helaas staat dit geval niet op zichzelf. Er zijn vele vormen van cryptocrime. Ook worden dezelfde campagnes waar Ruud Feltkamp nu last van heeft gebruikt met de beeltenis van nationale en internationale bekendheden. Zo zijn naast diverse bekende Nederlanders onder meer Bill Gates, Richard Branson en Jamie Oliver gebruikt voor deze nepcampagnes.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pas op! Bitcoin oplichters mikken op Nederlandse investeerders
Sluiten