Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 12 mrt 2018

Nederlandse overheid gaat Bitcoin en andere cryptocurrencies aanpakken

Steeds meer overheden lijken zich officieel te verzetten tegen cryptocurrencies en het ziet ernaar uit dat de cryptocoins in Nederland niet meer zo vrij en blij gebruikt en verhandeld zullen kunnen worden als voorheen. Het kabinet wil namelijk cryptocurrencies aan banden gaan leggen in verband met te grote risico’s en de populariteit van de digitale munten onder criminelen en terroristen.

Geen reclame voor risicovolle producten

Het liefst zou het kabinet cryptocurrencies waarschijnlijk willen verbieden, maar aangezien dat op het moment verre van haalbaar is, wordt ervoor gekozen om bepaalde beperkingen op te leggen. We weten dat je behoorlijk wat geld kunt verdienen met de coins en consumenten kunnen soms met eurotekens in hun ogen daarom behoorlijke risico’s nemen. Binnenkort zal het maken van reclame, gericht op de normale consument, voor risicovolle financiële cryptocurrency producten verboden worden.

Binaire opties en Bitcoin futures

Reclames voor Binaire opties worden specifiek verboden. Hierbij kun je speculeren over de waarde van cryptocurrencies. Maar ook reclame voor andere risicovolle financiële producten zoals Bitcoin futures wordt verboden. Futures zijn eigenlijk ontwikkeld voor grondstoffen, maar worden tegenwoordig ook gebruikt voor cryptocoins. Het systeem werkt met Futures contracten tussen twee partijen, waarbij de ene partij de andere partij een bepaald bedrag verschuldigd is op een datum in de toekomst. Door te speculeren over het stijgen en dalen van de waarde, kun je ook hiermee behoorlijk wat geld verdienen en helaas ook verliezen.

Bitcoin Futures

Nederland krijgt voortrekkersrol

Minister Hoekstra van Financiën schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland een voortrekkersrol wil spelen in Europa met betrekking tot het aan banden leggen van cryptocurrencies. Ook bij landen buiten Europa, zoals de G20 landen, zou Nederland in overleg een voortrekkersrol willen spelen. Op de korte termijn zullen de beperkende maatregelen geïmplementeerd worden.

Belasting over cryptocoins

Behalve het aan banden leggen van de reclames, gaat Hoekstra ook in gesprek gaan met creditcardmaatschappijen. Deze zouden een grotere rol moeten spelen bij het waarschuwen van consumenten voor de risico’s van het kopen en investeren in digitale coins met hun creditcard. Daarnaast zullen Nederlandse belastingbetalers kun cryptocoins ook moeten opgeven aan de Belastingdienst.

Regels tegen criminelen en terroristen

De nieuwe maatregelen zijn niet alleen gericht op het beschermen van de consument, maar ook op het aanpakken van criminelen en terroristen. Deze zien in cryptocurrencies een ideaal platform om hun transacties te verrichten, omdat je makkelijk anoniem kunt blijven. Daar zal echter binnenkort een einde aan komen. Omwisselplatformen voor cryptocurrency zullen zich gewoon aan de geldende anti-witwasregels moeten houden, zoals onder andere onderzoeken of gebruikers criminele of terroristische bedoelingen hebben.

Bitcoin witwassen

Nieuwe cryptocurrencies onder de loep

Wat verder in de toekomst zullen ook nieuwe cryptocurrencies onder de loep worden genomen. Er bestaan al regens om kopers van aandelen en obligaties te beschermen en het is de bedoeling dat deze binnen Europa ook gaan gelden voor nieuwe cryptocurrencies. Het standpunt van Hoekstra lijkt duidelijk en hij geeft aan dat de Rijksoverheid zelf nooit bezig zal gaan met het kopen van cryptocurrencies of andere financiële producten die ermee te maken hebben, zoals de bitcoin futures. Voor provincies, gemeenten en waterschappen zou het echter niet verboden zijn.

Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen en het lijkt erop dat de cryptocurrencies nu daadwerkelijk ook in Nederland aangepakt zullen worden. De Amerikaanse staat Arizona lijkt daar wat opener in te zijn. Daar hebben ze juist een wetsvoorstel ingediend, zodat burgers hun belasting ook in Bitcoin mogen betalen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

?Lees ookHet moderne Wilde Westen: Bitcoin en andere cryptocurrencies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOS.nl

Reageer op artikel:
Nederlandse overheid gaat Bitcoin en andere cryptocurrencies aanpakken
Sluiten