Tech 9 aug 2018 Noah Korevaar

Bitcoin-markt overreageert: focus ligt op het verkeerde

De afgelopen 48 uur kregen Bitcoin en een groot aantal altcoins een flinke klap. Niet vanuit het niets, want slecht nieuws zette de daling in gang: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een belangrijke beslissing omtrent Bitcoin uitgesteld.

Cryptomarkt overreageert op slecht nieuws Bitcoin

Het gaat om een aanvraag voor een beursgenoteerd fonds voor Bitcoin. Daarmee zouden institutionele en traditionele investeerders in de cryptocurrency kunnen investeren, zonder dat ze via crypto-exchanges de daadwerkelijke munt hoeven te kopen.

Oftewel, dat maakt Bitcoin als investering een stuk toegankelijker voor de investeringsmarkt. Voorstanders zagen het als een onvermijdelijke kans, die ongetwijfeld tot een explosie van de cryptomarkt zou gaan leiden.

Meerdere aanvragen zijn al geweigerd. Een hoop hing dus van dit nieuwe voorstel af, dat nu is uitgesteld. Ja, dat lees je goed: uitgesteld, tot 30 september, om precies te zijn. Het is geen voluit weigering.

Dat is gigantisch nieuws,” aldus Morehead. “De impact over de komende vijf of tien jaar zal zeer groot zijn voor de markt.

Is de reactie van de afgelopen 48 uur dan niet ietwat overdreven? Dan Morehead, manager van een cryptocurrency-fonds, vindt van wel. Volgens hem overreageren investeerders:

“Ik denk dat het nog best lang gaat duren voor een ETF wordt goedgekeurd. De laatste asset-klasse die goedgekeurd werd was koper, een materiaal dat al 10.000 jaar op aarde is.” Aldus Morehead op de Amerikaanse televisie. De investeerder was te gast bij CNBC’s Fast Money.

Bitcoin staat in de kinderschoenen

“Wat je vooral niet moet vergeten, is dat Bitcoin echt nog in de kinderschoenen staat. Dit is pas het begin. Maar toch heeft de munt een real-time prijs, die continu verandert. Dat is een uniek iets. Maar daardoor zijn mensen ook te voorbarig blij, en krijg je overdreven reacties.”

Door de combinatie van het internet en de eigenschappen van cryptocurrencies kunnen we elke seconde de exacte bewegingen van de markt volgen. Daardoor vergeten investeerders soms naar het grotere plaatje te kijken. Op basis van kleine bewegingen worden voorbarige conclusies over de lange termijn getrokken.

Morehead wijst er bovendien op dat dit al de zoveelste poging is om goedkeuring te krijgen, en dat het ook nog wel even zal duren: “Het is een verhaal dat we al vijf jaar horen en zien. De SEC springt zeer voorzichtig met een ETF om.”

Fantastisch nieuws

In plaats van om elke update rondom de SEC zo serieus te nemen en in paniek te raken, vindt Morehead dat investeerders juist optimistisch zouden moeten zijn. Zo werd begin augustus bijvoorbeeld Bakkt onthuld, een groot project in samenwerking met Microsoft en Starbucks. Bakkt moet het makkelijker gaan maken om met Bitcoin af te rekenen in winkels.

“Dat is gigantisch nieuws,” aldus Morehead. “De impact over de komende vijf of tien jaar zal zeer groot zijn voor de markt. En dat is, naar mijn mening, waar mensen wel op zouden moeten focussen. Het is allemaal een kwestie van perspectief.”

Daarmee legt de manager de vinger op de zere plek. De afgelopen maanden werd er ontzettend ingezoomd op elk negatieve nieuwsbericht, hoe klein dan ook, terwijl gigantisch positief nieuws zoals Bakkt amper tot een reactie leidt.

?Lees ook: ‘Bitcoin nog niet geschikt als betaalmiddel, maar er is hoop’

Reageer op artikel:
Bitcoin-markt overreageert: focus ligt op het verkeerde
Sluiten