Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 7 feb 2019

De gouden toekomst van Bitcoin: ’95 procent altcoins sterft pijnlijke dood’

Eind 2017 kwam de hype rondom Bitcoin tot een kookpunt. Opeens kreeg ‘s werelds grootste cryptocurrency een hoop aandacht in mainstream media. Niemand wilde de boot missen, met een rap stijgende koers als gevolg.

De voordelige bubbel van Bitcoin

Die bubbel knapte in 2018, en hoe. De koers van Bitcoin stortte in, een pijnlijke klap voor alle investeerders die juist vertrouwen hadden in de digitale valuta. Toch had de bubbel ook een zonnige kant. Juist door die kortstondige doch hevige aandacht ontstond er een influx aan geld en talent in de cryptomarkt.

Althans, dat is de conclusie die Matt Hougan trekt. Hij is global head van onderzoek bij Bitwise, ‘s werelds eerste index-fonds voor cryptocurrencies. “Het was een gigantische aanloop, en een enorme terugval, “aldus Hougan tegenover Bloomberg. “Het was een enorme bubbel.”

Het woord bubbel heeft doorgaans een zeer negatieve connotatie, maar Hougan wijst dus vooral op de voordelen. De ontploffende media-interesse in blockchain en de cryptomarkt is volgens hem de voornaamste, maar de stijgende koersen zorgen ook voor een fantastische poule aan talent die hun steentje bij wilden dragen.

In dat opzicht is de Bitcoin-bubbel volgens hem vergelijkbaar met de dotcom-bubbel, maar ook de internet-bubbel in zijn totaliteit. Die ontploffende aandacht leverde vergelijkbare voordelen op voor de toen nog ontluikende tech-industrie. Een duwtje in de rug die anders wellicht nooit was gekomen, ongeacht de desastreuze gevolgen toen de bubbel eenmaal barstte.

“Het bracht een hoop kapitaal en interesse in ontwikkeling naar het ecosysteem,” aldus Hougan. Maar goed, het internet en de tech-industrie zijn vervolgens herrezen, tot nieuwe hoogtes. Of dat ooit met de crypto-industrie gaat gebeuren, valt te betwijfelen.

Optimisme en dode altcoins

Toch is de analist optimistisch: “Ik denk dat er daaruit interessante dingen gaan ontstaan. Maar ja, zeker, 2018 was een zeer moeilijk jaar. Ik denk wel dat Bitcoin de volgende dotcom is. En vergeet niet: de dotcom-bubbel creëerde giganten als Amazon.”

Je favoriete altcoins blijven echter allesbehalve buiten schot. Sterker nog, Hougan beweert dat 95 procent van alle cryptocurrencies die nu bestaan zal verdwijnen. Volgens hem is dat echter juist een goede zaak:

“Er zijn 2000 cryptocurrencies; 95 procent ervan is nutteloos en zal een pijnlijke dood sterven. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter. Maar uit die as zullen belangrijke dingen ontstaan. Net zoals Amazon, Google, Facebook etc. uit het as van de dotcom-bubbel zijn ontstaan.”

Daarvoor is het belangrijk dat alle ‘valse valuta’ verdwijnen, zodat de waardige munten kunnen overleven en gedijen, als we Hougan moeten geloven. Ook beweert hij dat Bitcoin het goud is van de millenial-generatie.

Hougan besteed weinig aandacht aan de media die continu roepen dat Bitcoin dood is. Al die cyclische hype is volgens hem onderdeel van het grotere geheel, iets waar hij zich geen zorgen over maakt:

“Bitcoin heeft zes of zeven dalingen van meer dan 70 procent overleefd. En elke daling heeft de basis gelegd voor een nieuwe rally. Ik zeg niet dat hetzelfde per se hier zal gebeuren, maar de munt zit nu wel 70 procent in het rood. Bij de afgelopen twee jaar hebben we het dan nog steeds over een stijging van 300 procent. Het ligt dus maar net aan je perspectief.

Reageer op artikel:
De gouden toekomst van Bitcoin: ’95 procent altcoins sterft pijnlijke dood’
Sluiten