Robert Kroes
Robert Kroes Tech 30 aug 2019

Bitcoin pinautomaat steeds populairder: pas op voor fraude!

Veel mensen investeren in Bitcoin, maar het is ook de bedoeling om het als geldmiddel te gebruiken. De Bitcoin pinautomaat is hierbij voor veel mensen een uitkomst. Nu het aantal Bitcoin pinautomaten snel stijgt hebben ook criminelen deze nieuwe pinapparaten ontdekt. Met een simpele maar doeltreffende truc helpen zij je van jouw (crypto)geld af. Wij leggen uit hoe het werkt.

Hoe werkt een Bitcoin pinautomaat?

Om maar direct een misverstand uit de wereld te helpen, bij de meeste Bitcoin pinautomaten kun je ook andere digitale valuta kopen en verkopen. Het begrip Bitcoin pinautomaat is overigens best apart, want Bitcoin en andere cryptomunten zijn digitale valuta en zullen dus nooit uit de pinautomaat komen. Daarom leg ik kort uit hoe de Bitcoin pinautomaat werkt. Om transacties te kunnen doen heb je een smartphone nodig met daarop een digitale wallet. Zodra je bij de Bitcoin automaat bent kun je een QR-code scannen en aangeven of je digitale munten wilt kopen of verkopen.

Vervolgens kun je óf contant geld storten om dit om te zetten in Bitcoin of ander cryptogeld. Je kunt ook aangeven hoeveel Bitcoin of andere munten je uit jouw wallet wilt halen en om wil zetten naar cash geld. Vervolgens accepteer je de commissie die gevraagd wordt en rond je de transactie af.

Zijn Bitcoin-pinautomaten populair?

Wereldwijd zijn Bitcoin-pinautomaten in opkomst. Met name in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika is de automaat aan een opmars bezig. Ook in Nederland wordt het apparaat steeds populairder. Waar er in januari van dit jaar nog 23 automaten waren, zijn er op dit moment al 35.

Hoe pleegt men fraude met de Bitcoin-pinautomaat?

In de begintijd waren er nogal eens problemen met de beveiliging van het dataverkeer tussen de wallet op jouw smartphone en de automaat. Hier traden de bekende problemen, zoals malware, phishing en andere fraude op. Nu is er een nieuwe vorm van fraude. Deze is zo simpel dat mensen er niet bij nadenken. De Canadese politie ontdekte dat men simpelweg een briefje op de automaat plakte. Op dat briefje, met wat officiële logo’s meldde men dat er een technisch probleem was en dat je een andere QR-code moet scannen dan op het scherm staat. Uiteraard bood ‘de exploitant’ zijn excuses aan. Om het ‘goed te maken’ bood hij een flinke korting op de provisie. Erg slim, want zo gingen meer argwanende klanten toch een transactie aan.

Je voelt het al aankomen, die QR-code was aangemaakt door de heren L. ist en B. Edrog, dus de arme cliënten die hun transactie deden waren direct de digitale munten kwijt. Let er dus op dat je altijd goed bekijkt of je de juiste QR-code gebruikt als je gaat cryptopinnen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin pinautomaat steeds populairder: pas op voor fraude!
Sluiten