Bitcoin is een piramidespel volgens deze econoom. Heeft hij gelijk?

Aan het begin van het jaar kijken veel mensen vooruit naar de financiële markten. Het rendement van diverse beleggingsopties wordt besproken en ingeschat. Uiteraard ontkomt de Bitcoin daar niet aan. Top-econoom Tendayi Kapfidze deelde ook zijn mening. Over de Bitcoin was hij kort maar krachtig. Hij noemde de cryptomunt een piramidespel bij gebrek aan user cases. Wij vroegen ons af of hij gelijk heeft.

Wie is Tendayi Kapfidze en wat zei hij over de Bitcoin?

Tendayi Kapfidze is de hoofdeconoom van Lending Tree, de grootste online kredietmarkt van Amerika. Hij geeft aan dat de Bitcoin een oplossing zonder probleem is. Hij stelt dat de Bitcoin na 10 jaar nog geen wezenlijk probleem heeft gevonden om op te lossen. Hierdoor is er volgens hem nog maar één manier om er geld aan te verdienen. Namelijk door te verkopen aan mensen die later instappen. Daarmee concludeert hij dat Bitcoin een piramidespel is.

Is Bitcoin een piramidespel?

Allereerst lijkt de stelling dat de Bitcoin geen user case had en heeft niet op te gaan. De Bitcoin is namelijk nooit opgezet als beleggingsmiddel. De bedoeling was om de Bitcoin te gebruiken om zonder vertraging en zonder afhankelijkheid van banken razendsnel internationale transacties te kunnen doen. Daarbij zijn de kosten significant lager. Pas gaandeweg besloten mensen dat zij de cryptomunt ook konden houden om meer rendement te behalen. Dat die gedachte misschien niet de bedoeling, maar wel logisch is zien we aan het rendement van de Bitcoin door de jaren heen.

Daarnaast is het rendement van de Bitcoin niet afhankelijk van de mensen die later instappen. We zien dat de de Bitcoin in vergelijking met 2017 beduidend minder gebruikers, marktkapitalisatie en volume heeft. Toch zijn er ook nadien hoge rendementen gehaald.

Bovendien kan iedereen, anders dan bij een piramidespel een directe (ver)koop transactie doen. De enige die daarbij profiteren zijn de koper en verkoper. Er hoeft, anders dan bij piramidespelen geen geld afgedragen te worden aan mensen die hoger in de piramide staan.

Tot slot zijn zowel de maximum voorraad (21 miljoen stuks) als de aan- en verkoopprijs voortdurend volkomen transparant via de Blockchain. Dit maak je bij een piramidespel niet veel mee.

Is BTC dan een loterij?

In hetzelfde stuk voert men een andere ‘expert’ op. Oliver Pursche, Chief Market Strategist bij Bruderman Asset Management, vergelijk Bitcoin en cryptomunten met een loterij. Hij legt uit dat hij vijf cryptomunten kocht en geluk heeft als er één een hoog rendement scoort. Verder geeft hij aan vooral veel te leren. Ook dat lijkt wat overtrokken. Als hij namelijk wat meer kennis had gehad van de historische cijfers had hij het rendement van de Bitcoin beter in kunnen schatten. Ook had hij dan kunnen berekenen of een loterij een betere investering zou zijn dan de Bitcoin.

Overigens ben ik zeker niet kritiekloos. Er valt genoeg aan de Bitcoin te verbeteren (schaalgrootte bijvoorbeeld) en er moeten nog veel stappen gezet worden om een massa-adoptie mogelijk te maken (de volatiliteit is daarbij een groot probleem). Er is dus in 2020 weer genoeg om over te praten, maar laten we ons dan wel op de feiten baseren.

Bron: Yahoo Finance

Reageer op artikel:
Bitcoin is een piramidespel volgens deze econoom. Heeft hij gelijk?
Sluiten