Robert Kroes
Robert Kroes Tech 22 mei 2020

Vier jij de extra speciale Bitcoin Pizza Day met een etentje? [video]

Vandaag is een gedenkwaardige dag voor de Bitcoin gemeenschap. Het is vandaag namelijk exact 10 jaar geleden dat de Bitcoin haar economische waarde bewees. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurde en waarom deze gebeurtenis vandaag nog steeds belangrijk is voor de Bitcoin. Heb jij al trek in een Bitcoin Pizza?

De cryptowereld viert vandaag Bitcoin Pizza Day

Langzaam aan ontwikkelt de crypto-industrie haar eigen feest- en gedenkdagen. Misschien wel de belangrijskte dag is Bitcoin Pizza day, die elke dag op 22 mei gevierd wordt. Dit jaar is extra bijzonder, want het is de 10de keer dat Bitcoin Pizza Day gevierd wordt. Laten we beginnen met uitleggen wat er precies gebeurd is.

Wat is Bitcoin Pizza Day?

In 2010 waren er nog maar weinig mensen bezig met cryptomunten. Een van die pioniers was Laszlo Hanyecz. Er was op het moment dat hij met de BTC aan de slag gegaan nog nooit een fysiek product gekocht met de Bitcoin. Daarom was het onzeker of de BTC wel enige waarde had. Om dit te testen plaatste hij op 17 mei 2010 een post op het forum BitcoinTalk. Hij vroeg wie hem voor 10.000 BTC 2 grote pizza’s kon bezorgen. Op 22 mei 2010 meldde hij op hetzelfde forum dat hij in zijn missie geslaagd was. Het bleek dat een andere gebruiker van het forum, Jeremy Sturdivant (forumnaam: jercos) de transactie had gedaan. Deze medegebruiker had de 10.000 BTC van Hanyecz ontvangen. In ruil daarvoor had hij bij Papa John’s de pizza’s besteld. Jercos rekende overigens in normale valuta af. Hieronder zie je de pizza’s die bij Hanyecz bezorgd werden.

Bitcoin Pizza Day
De pizza’s die Laszlo Hanyecz geleverd kreeg voor 10.000 BTC Bron: Wiki Commons

Sindsdien kreeg 22 mei voor de cryptogemeenschap een speciale betekenis en kent men Bitcoin Pizza Day als feestdag.

Waarom wordt deze bestelling als feestdag gevierd?

Deze transactie is door twee redenen cruciaal voor de ontwikkeling van de BTC. Enerzijds omdat deze transactie de eerste was waarbij voor fysieke goederen betaald werd met Bitcoin. Daarmee bewees BTC als betaalmiddel te kunnen dienen. Ten tweede betekende deze transactie erkenning van de waardering van BTC. Immers, iemand had zo’n $ 40,- aan pizza’s betaald. De BTC kregen daarmee een officiële waarde.

Wat betekende deze transactie voor Laszlo Hanyecz?

Deze mijlpaal was voor initiator Laszlo Hanyecz een zoetzure ervaring. Het positieve is dat zijn naam met deze transactie voor altijd in de (crypto)geschiedenis zal voortleven. Daar staat tegenover dat hij als schlemiel de boeken in gaat. Tegen de huidige waarde betaalde hij namelijk ruim 91 miljoen dollar voor de twee pizza’s. Vorig jaar zocht een TV-programma Hanyecz op. Tevens bezochten zij de Papa John’s-vestiging die de pizza’s bezorgde. De reportage kan je hier terugkijken.

Overigens heeft Hanyecz van de nood een deugd gemaakt. Hij maakt er een sport van om zijn naam te verbinden aan historische cryptotrtansacties.

Valt er vandaag eigenlijk iets te vieren?

Uiteraard is de feestdag gedenkwaardig, dus je hebt zeker een goed excuus om een pizza te bestellen. De koersresultaten hoef je echter niet te vieren. Sinds het gerucht ging dat Satoshi Nakamoto een transactie gedaan heeft kreeg de BTC-gemeenschap koudwatervrees. Dit is duidelijk te zien aan de koersen, die sindsdien in mineur zijn. Waarom de BTC daalde doordat Satoshi Nakamoto mogelijk verscheen lees je in deze bijdrage.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Vier jij de extra speciale Bitcoin Pizza Day met een etentje? [video]
Sluiten