Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 mei 2018

Bitcoin Pizza Day: explosieve waardestijging van de eerste transactie

Achteraf gezien zijn sommige beslissingen zuur. Al helemaal als het om munten gaat die astronomisch in waarde zijn gestegen, zoals Bitcoin. Velen keken schamperend naar de cryptocurrency, toen je er nog minder dan 100 euro voor betaalde. Slechts een paar jaar later blijkt dat we allemaal ongelijk hadden. Opeens kostten pizza’s een fortuin.

Bitcoin Pizza Day

Ach, dat is achteraf. Hoeveel munten, investeringsopties en aandelen negeren we nu dagelijks? Wie weet zit de volgende Bitcoin er gewoon tussen, en balen we opnieuw achteraf. Dat is de reden dat sommige veelbelovende munten nu opeens de lucht inschieten: men is bang om de volgende Bitcoin te missen.

Het kan echter nog veel zuurder. Daarvoor moeten we terug naar de allereerste transactie die met Bitcoin is voltooid. In 2010 legde een programmeur genaamd Laszlo Hanyecz een aantal Bitcoin neer voor twee Papa John’s pizza’s neer. Destijds een goede deal. Het kostte hem ‘slechts’ 10.000 BTC.

Nu, slechts acht jaar later, komt dat neer op 83.7 miljoen dollar voor twee pizza’s. Oftewel, 42 miljoen dollar per pizza. Destijds was dat slechts 25 dollar. Ik hoop dat ze lekker waren… Dat historische moment wordt elke 22 mei gevierd als “Bitcoin Pizza Day.”

Nogmaals, het is achteraf bijzonder zuur. Hanyecz had multimiljonair kunnen zijn. Daar draait het echter niet om. Het gaat om een mijlpaal, een punt waarop het stukje technologie zijn praktisch nut had bewezen.

“Het was niet alsof Bitcoin toen echt iets waard was toen, dus het betalen voor een pizza ermee was echt bijzonder cool,” aldus Hanyecz in een interview met The New York Times. “Niemand wist dat het zo groot zou worden.”


De traditie leeft nog steeds voort. Als een passend monument houden diehard fans nog steeds de waarde van Bitcoin bij in pizza’s. Beter gezegd: in hoeveel dollar Hanyecz omgerekend destijds voor die pizza heeft betaald, in de koerswaarde van nu.

Overigens is Hanyecz zelf nog steeds nauw betrokken bij dergelijke mijlpalen. Afgelopen februari nam hij nog deel aan “Lightning Pizza Day.” Toen betaalde hij voor een taart met de nieuwe technologie die transacties met Bitcoin moet gaan versnellen.

? Hier lees je wat Lightning precies voor verschil gaat maken voor de cryptocurrency

Reageer op artikel:
Bitcoin Pizza Day: explosieve waardestijging van de eerste transactie
Sluiten