Robert Kroes
Robert Kroes Tech 26 okt 2020

Bitcoin lunch: positief begin, de private key doet zijn naam weer eer aan….

De Bitcoin zit al een tijdje in de lift. Uiteraard vragen we ons af of dit aan het begin van de nieuwe handelsweek nog zo is. Ook blijkt dat de private key niet voor niets ‘private’ heet. Twee fraudegevallen, één met Tether (USDT) en één met DeFi Yield Protocol Harvest Finance, tonen dat aan. Wij praten je weer bij.

Uiteraard vragen we ons af hoe de Bitcoin en andere cryptomunten uit het weekend gekomen zijn en aan de nieuwe week beginnen. Wij zetten de actuele stand van zaken op een rij.

Bitcoin Lunch: BTC en cryptomarkt beginnen positief aan nieuwe week

De Europese financiële markten hebben de eerste ochtend van de nieuwe week er weer op zitten. De ochtend begon voor de Bitcoin rustig met een koers van – op het moment van schrijven – EUR 11.067,40 ($ 13.097,55). De koers van de belangrijkste cryptomunt stijgt daarmee 0,72% ten opzichte van gisteren rond dezelfde tijd en heeft, als we deze koers vergelijken met die van vrijdag, ook een positief weekend gehad. Wanneer we naar de live cryptokoersen op de site van Tradeincrypto.com kijken, zien we dat de overige cryptomunten in de top 25 wat wisselvalliger gestart zijn. Al met al lijkt er echter geen sprake van bijzondere omstandigheden die de koers beïnvloeden. Daarmee zien we dat hacks steeds minder invloed op het koersverloop hebben.

Harvest Finance gehackt, Bitcoin reageert niet

Het yield farming protocol Harvest Finance maakte namelijk vanmorgen bekend dat zij getroffen is door een hack. Doordat de private keys van de cryptomunten in hun pool op een centrale plek werden bewaard was het voor de hackers makkelijk toeslaan toen zij die gevonden hadden.

De schade bedraagt zo’n 24 miljoen dollar en daar komt een koersverlies van 60% bij. Het positieve nieuws is dat specialisten achter de gestolen fondsen aangaan en inmiddels al ettelijke miljoenen hebben veiliggesteld. De exacte oorzaak is nog niet bekend, maar wel is het een feit dat men de private keys op één centrale plaats bewaarde en dat maakt het voor hackers uiteraard makkelijker om toe te slaan. Zoals we in het koersoverzicht zien lijkt de Bitcoin niet echt te reageren op de hack. Wel is het eens te meer duidelijk dat je jouw private keys echt private moet houden.

Tether (USDT)-fraude bewijst: private key is niet voor niets private

Dat een private key niet private genoeg gehouden kan worden blijkt ook uit een rechtszaak die momenteel in Amerika speelt over 300.900,- Tether (USDT). Twee zakenmannen hadden deze fondsen getransfereerd naar hun gezamenlijke wallet. Een van deze zakenlui kwam erachter dat zijn compagnon de munten uit de wallet had getransfereerd. Na contact bleek die compagnon echter van niets te weten. Wel had hij zijn private key genoteerd in zijn Evernote Account. Men veronderstelt nu dat hackers toegang kregen tot zijn computer en zo in Evernote de private key gevonden hebben. Inmiddels is de buit echter teruggevonden en aanvankelijk door Tether in beslag genomen. Inmiddels heeft men de munten overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. Daar staan deze in bewaring tot de rechtszaak uitwijst wie de rechtmatige eigenaar is. De oude beurswijsheid: “if you don’t have the private key, you don’t own the cryptocurrency” blijkt weer eens waar te zijn. Ook blijkt dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn in het veilig bewaren van die private key.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Reageer op artikel:
Bitcoin lunch: positief begin, de private key doet zijn naam weer eer aan….
Sluiten