Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 27 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Bitcoin lunch: prijzen BTC en crypto. Analyse: FED dicteert de prijs

Het is weer bijna lunchtijd. Voor ons een mooi moment om de live Bitcoin (BTC) prijs en actuele prijzen van de top 25 crypto te bekijken. Daarna zoemen we in op het prijsbepalende evenement voor de Bitcoin (BTC) van deze week, de rentebeslissing van de FED.

We beginnen natuurlijk met de live Bitcoin (BTC) prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin (BTC) prijs en prijzen top 25 crypto positief

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin (BTC) prijs EUR 20.991,36 ($ 21.300,01). Dit is 0,83% hoger dan gisteren rond deze tijd, maar 3,40% lager dan tijdens onze Bitcoin lunch van afgelopen maandag.

De prijzen van de top 25 crypto zijn over het algemeen positief. Er zijn wel enkele rode cijfers. Naast de stable coins noteert alleen Cardano (ADA) een verlies van 1,02%. De grootste winst is momenteel voor Ethereum Classic (ETC) met + 15,39%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin (BTC), crypto en financiële markten in de ban van FED rentebesluit

Vandaag neemt de FED (de Amerikaanse centrale bank) het laatste rentebesluit voor de zomer. Daarbij ligt een lastige keuze voor. De inflatie is tot recordhoogte gestegen (in juni tot 9,1%). Om die te beteugelen is een forse renteverhoging het aangewezen middel, maar daarmee wordt de kans op een recessie groter en dat is uiteraard ook niet goed voor de economie.

Aan het begin van dit jaar gaf de FED aan renteverhogingen door te willen voeren in stappen van 0,5%, maar daar moest men op terugkomen. Tijdens het vorige rentebesluit verhoogde men de rente met 0,75%. De vraag is uiteraard wat de FED vandaag gaat beslissen. We zagen dat de markten heftig kunnen reageren op het rentebesluit, maar ook op de toelichting daarop. Deze is belangrijk omdat de FED daarin indicaties kan geven voor toekomstige rentebesluiten.

De financiële markten hebben een nieuwe verhoging van 0,75% ingecalculeerd. Een lagere rentestap zal ongetwijfeld tot koersstijgingen leiden, terwijl een verhoging van meer dan 0,75% de financiële markten onder druk kunnen zetten. Beleggers zullen dan namelijk eerder voor minder risicovolle beleggingen kiezen.

Correlatie en inflatie-hedge bepalen sentiment

Dit sentiment zal ook op de cryptomarkt en dus de Bitcoin (BTC) prijs van toepassing zijn, maar er spelen nog 2 factoren.

Enerzijds is er de correlatie tussen de Bitcoin (BTC) prijs en prijzen van tech-aandelen (bijvoorbeeld de NASDAQ-index). Deze is heel sterk, dus de verwachting is dat de BTC in lijn met tech-aandelenprijzen kan reageren.

Daarnaast stellen BTC-enthousiastelingen dat de Bitcoin een veilige haven zou bieden tegen inflatie omdat de marktkapitalisatie van Bitcoin met 21 miljoen BTC vast staat. Tot nu toe zien we dit effect niet direct, maar pas over langere termijn. De recente verkoop van BTC door Tesla maakt de kans op een direct effect iets kleiner. Het wordt dus een spannende dag voor de BTC en daarmee de cryptomarkt. De bekendmaking volgt vanavond vanaf 20 uur Nederlandse tijd en de Amerikaanse financiële markten zijn dan nog open. Wij zijn benieuwd.

BTC beren: uitgeput of krachten aan het verzamelen?

Als we zien dat de koers sinds maandag gedaald is lijkt het dat de beren weer aan kracht winnen, maar de schijn bedriegt vooralsnog. Het feit dat de BTC onder de $ 21.000,- dook, maar daar nu weer boven handelt lijkt te impliceren dat de beren uitgeput zijn en dat er ruimte is voor een verder herstel.

Aan de andere kant handelt de Bitcoin prijs nog steeds onder het voortschrijdend gemiddelde over 200 weken en zoals we maandag zagen duidt dit erop dat een bearish prijsverloop nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

We zien nu een positieve, maar afwachtende houding in aanloop naar het FED-rentebesluit. Dit beeld zien we ook op andere financiële markten. Daarom sluiten we af met de key Bitcoin koersen om te volgen na het FED rentebesluit.

Wat doet de Bitcoin (BTC) prijs na het FED rentebesluit? Dit zijn de key koersen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de invloed van het rentebesluit in te schatten. Zoals we aangaven heeft de markt een verhoging van 0,75% ingeschat. Daarbij laat de futures markt zien dat men rekening houdt met een 20% kans op verhoging met 1 %. Andere varianten zijn niet kansrijk.

De verwachting is dat de Bitcoin (BTC) prijs positief reageert op een koersverhoging van 0 tot 0,75%, terwijl een hogere verhoging kans op koersdaling biedt.

De key koers voor de Bitcoin (BTC) prijs is $ 21.710,-. Net als bij de vorige bekendmaking kan de Bitcoin prijs direct na publicatie van het FED-besluit kort en snel dalen, maar het is belangrijk dat de dagkoers op of boven $ 21.710,- afgesloten wordt. Als dit gebeurt ligt er een kans voor een prijsverhoging van 15% naar $ 25.000,-. De weerstanden rond $ 23.000,- en $ 24.000,- zijn dan van minder belang.

Als de dagsluiting van de koers onder de $ 21.710,- valt moeten we rekeninghouden met een prijsverlaging van zo’n 15%, waarbij het steunniveau op $ 19.286,- ligt met back-ups op $ 18.638,- en $ 17.605,-.

Het wordt dus een spannende dag, waarbij het verstandig is om je voor te bereiden op geld verdienen in een onzekere markt, zodat je jezelf kunt wapenen tegen een (te) sterke koersdaling, maar ook kunt reageren op onverwachte koerssprongen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin lunch: prijzen BTC en crypto. Analyse: FED dicteert de prijs
Sluiten